Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Papírgyári erõfeszítések

Év: 
1998
Szám: 
Tavasz

A Dunapack csomagolóanyaggyár a legnagyobb használt papír, elsõsorban karton begyûjtõ és újrahasznosító cég Magyarországon. Bár az import, elsõsorban német hulladékpapír ára még a szállítási költségekkel együtt is kedvezõbb, mint a hazai, a Duparec Kft-én keresztül hosszú távú gazdasági érdeküknek megfelelõen folyamatosan növelik a belföldi begyûjtés arányát. Az import olcsóságának oka a német és általában az EU-ból származó papírhulladék "negatív" ára, amely a tetemes állami támogatásnak köszönhetõ. Nálunk ez még gyerekcipõben jár.

 

 

Mint ismeretes, a termékdíjtörvény csupán a csomagolási célra használt papírokra vonatkozik és a beszedett, a gyûjtés támogatására fordítható díj itt is rendkívül csekély, európai összehasonlításban pedig jelentéktelen. Ráadásul a díj mértéke 1996 óta - a KTM hanyagsága következtében - nem változott, így reálértéke a kezdetinek felére csökkent. A hulladékgazdálkodási törvény, amely változtathatna a jelen áldatlan állapotokon, bár bevezetését a tárca legkésõbb 1998. januárjára ígérte, már biztosan kimarad a mostani parlament törvényhozói programjából, az újonnan felálló országgyûlésben pedig nyilván sokadrangú kérdés lesz. A fórumon a KTM részérõl jelen lévõ képviselõ egyetlen reménykeltõ hozzászólása az volt, hogy támogatják a termékdíj kiterjesztését az újság és irodapapír termékekre is.

A Dunapack, a sanyarú központi szabályozás ellenére, 1993- hoz képest mára megfordította a külföldi és a belföldi forrásból történõ használt papír beszerzés arányát. Míg egykoron ez 70% volt az import papírok javára, addig ma 130.000 tonna az éves belföldi és 60 ezer tonna a külföldi beszerzés.

A Dunapack éves hazai kartonpapír kibocsátása 80 ezer tonna, a begyûjtött használt papírokból pedig 100 ezer tonna a karton és 30 ezer tonna a vegyes papír. Így a Dunapack hazai begyûjtése önmagában magasabb, mint a kibocsátása. A gyár teljes termelését tekintve is kiemelkedõ a használt papírok felhasználása. A karton és hullámpapírok termeléséhez 93% használt és 7% új rostot használnak fel. Az új beszerzés szinte kizárólag orosz cellulóz. A Dunapack termelése - jellegénél fogva is - a leginkább erõforrástakarékos papírgyártás. Az a tény viszont már elgondolkodtató, hogy a Dunapack vezetõi a belföldi forgalom jelentõs növekedésével számolnak a jövõben, követendõ célként jelölik meg az EU országok egy fõre jutó papírfogyasztását, így válnánk mi is a földi erdõvagyon kiirtásának fõ felelõseivé. Miért lenne számunkra cél az amúgy is pazarlónak tûnõ 55 kg/fõ/év fogyasztásunkat a papírgyárak profitja érdekében az amerikai 320 kg-ra vagy akárcsak a német 180 kg-ra növelni?

A Dunapack követendõ magatartását erõsíti az a tény, hogy többszázmilliós beruházással - jelentõs termékdíj-támogatás mellett - szennyvíztisztító mûvet építettek, végre tevõleg csökkentve a fõváros szennyizei által folyamatosan megalázott Duna vizének terhelését.