Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A termékdíj sorsa

Látogatás a Biokom-nál
Év: 
1998
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Bödecs Barnabás

1998. májusában a HuMuSz küldöttsége ellátogatott a pécsi Biokom Kft-hez megtekinteni azokat az eredményeket, amelyeket a csomagolóeszközök termékdíjából jelentõsen támogatott cég a szelektív hulladékgyûjtés terén eddig elért. A látogatásra szóló meghívást a Biokom Kft-tõl kaptuk, válaszként azokra a bírálatokra, melyek részünkrõl az elmúlt hónapokban a termékdíjas pályázatok teljesülésével kapcsolatban megjelentek. A bírálatok elsõsorban arra vonatkoztak, hogy a HuMuSz nem látja a gyakorlatban az 1996. õsze óta kiutalt milliárdok hatását a szelektív hulladékgyûjtés látványos bõvülésében.

 

- Még szép, hogy nem tudom mi itt a módi, elõször járok legális szemétlerakóhelyen.

A KukaBúvár régi olvasói talán még emlékeznek rá, hogy a Biokom Kft 1996 õszén rendszergazda pályázatot nyert a csomagolóeszköz és gumiabroncs hulladékok több dunántúli megyében történõ szelektív gyûjtésének koordinálására, illetve a gyûjtés megszervezésére saját mûködési területén. A pályázat második fordulós, javított változatát az akkori szakmai bíráló bizottsági tag HuMuSz-képviselõ is támogatta. Az elnyert pályázati összeg több százmillió forintos nagyságrendû volt, amit ma már kiegészít a mûködtetési támogatás is.

Már a látogatást megelõzõen tapasztaltuk, hogy Pécsen valóban megindult a szelektív csomagolóeszköz hulladékgyûjtés, a város számos pontján megtalálhatóak az erre a célra beszerzett speciális konténerek, kukák, amelyek elsõsorban bedobónyílásaik szûk méretével térnek el hagyományos társaiktól, így a felületükön elhelyezett részletes tájékoztatókon túlmenõen, fizikai kényszerrel is orientálják a lakosságot, hogy ne ezekbe helyezze el a vegyes szemetet. A szelektív gyûjtés kiterjed a papír, a mûanyag, a fém és az üveg csomagolóeszközökre. A papír esetében itt is jól látszik az az ellentmondás, hogy termékdíjat csak a csomagoló papírok, kartonok után kell fizetni, a gyûjtésnél azonban nem lehet és nem is szabad az újság és irodapapírok átvételét megtagadni. Öme egy terület, ahol a termékdíjas rendszer kiterjesztése halaszthatatlan.

A számos, forgalmas és könnyen megközelíthetõ gyûjtõpont (lakótelepek, üzletek környéke stb.) nagy népszerûségnek örvend a lakosság körében, és keményen cáfolja azt a fõvárosban és - sajnos - a szaktárcánál is uralkodó felfogást, hogy a szelektív gyûjtést megközelíthetetlen helyeken telepített és idétlen nyitva tartással mûködõ hulladékudvarokon kell megoldani.

Ez utóbbiak várható sikertelenségére Pécsett is láttunk jelzést. A Biokom központi telepe sarkánál (lakóterülettõl távol) bemutattak számunkra egy takarosan kialakított gyûjtõpontot, ahol a szelektív kukák alján néhány - feltehetõleg a Biokom irodáiból származó - azonos típusú flakon, üveg és konzervdoboz árválkodott.

A központi telep, a hagyományos és a speciális jármûpark az országos átlaghoz képest kiemelkedõ technikai színvonalú. Frissen renovált irodaház, csupa nyugati márkájú tehergépjármû fogadott minket. A bõvülés szándékát mutatta, hogy a telephelyen számtalan szelektív gyûjtésre alkalmas frissen festett konténer is állt.

A gyûjtés eredményét egy külsõ telephelyen tekinthettük meg. A csarnokban egy már mûködõ bálázó gépsor, egy szerelés alatt álló válogató lánc és rengeteg papírhulladék fogadott bennünket. Sajnos mûködésben egyik rendszert sem láthattuk, bár a munka eredményét jelentõ bálázott mûanyag fóliatömbök sorakoztak az udvaron. Ezek átvevõje a tinnyei Holofon Kft. A gumiabroncs hulladékot égetésre a Beremendi Cementmûbe szállítják. A kombinált dobozok gyûjtésérõl - bár eredetileg tervezték - átvevõ hiányában szó sem lehet.

Fenntartva aggályainkat a rendszergazda által "koordinált" más megyékben dúló aktivitással kapcsolatban, kijelenthetjük, hogy a Biokom Kft. megtette az elsõ érdemi lépéseket egy tartósan mûködõképes szelektív hulladékgyûjtõ rendszer kialakítása érdekében. A látottak meggyõztek arról, hogy itt nem egy szelektivitásnak álcázott hagyományos szemetes fejlesztés folyik, ahol a beruházási pénz elfogytával az egész rendszert át lehet állítani a vegyes szemétgyûjtésre.

Bár a Biokom is óvatos, hiányzik például az igen fontos, de a központi alapokból nem támogatott szerves hulladék külön gyûjtése, innen a fõvárosból mégis irigykedhetünk a pécsiekre, nekik már mindennapos, természetes cselekedet lehet a vegyes szemét szelektív gyûjtéssel történõ csökkentése, és ezért nem kell heroikus erõfeszítéseket tenniük.