Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A HuMuSz javaslata betétdíjas göngyölegszabványok bevezetésére

Év: 
1997
Szám: 
Tél

A betétdíjas göngyölegekkel kapcsolatban, a környezetvédelmi és az ipari és kereskedelmi tárca határozott ígéretei ellenére az utóbbi 5 évben semmilyen szabályozás sem született. Idõközben szinte teljesen eltûntek a piacról az üveges gyümölcslevek, nektárok, túlnyomórészt az ásványvizek és az üdítõitalok is. A tejeknél üveges kiszerelés csak mutatóban akad és hóditanak a kombidobozok.

Most ismét szükséghelyzet van. Úgy ítélem meg, hogy amennyiben néhány hónapon belül nem történik intézkedés arra, hogy az egyes folyékony élelmiszerek esetében a kötelezõen betétdíjas göngyölegszabványt kijelöljék, akkor az üveges kiszerelésû betétdíjas rendszerek véglegesen összeomlanak. Ez azt jelenti, hogy a sör, illetve a három multinacionális üdítõitalgyártó egyedi PRB-palackjai kivételével nem maradnak betétdíjas élelmiszercsomagolások a piacon.

Egyre több olyan eldobó kiszerelésû bor, pezsgõ, alkoholmentes pezsgõ, szörp kerül kereskedelmi forgalomba, amelyek palackjai a betétdíjasokkal azonos formájúak és ûrtartalmúak. Ennek következtében a kereskedelem kétféle magatartást tanúsít. Egyes üzletláncok minden ilyen palackot visszaváltanak, ám rendkívül alacsony darabonkénti áron (4-8 Ft), mások címkére válogatják a palackokat és csak azokat veszik vissza amelyek azoktól a szállítóktól származnak, akik vissza is viszik a göngyöleget. Itt a betétdíjak lényegesen magasabbak, elérik a 15-25 Ft-ot.

Az eldobó üvegben forgalmazók számának intenzív növekedése miatt a boroknál és pezsgõknél 1 éven belül várható a betétdíj teljes megszûnése, mert a betétdíjasan forgalmazókhoz visszaáramló palackok mennyisége lényegesen meg fogja haladni igényüket, így átmeneti visszavételi korlátozások bevezetése várható. A kereskedelemben felhalmozódó, el nem szállított palackok okozta veszteség miatt a kereskedelmi láncok többsége véglegesen meg fogja szûntetni a visszaváltást. Ugyanez a jelenség játszódott le egyébként 2 esztendeje az 1 l-es "euro" üdítõitalos palackok esetében, melyekbe ma már csak az Apenta és csekély mennyiségben a Pepsi tölt, és csak egyes kis boltok váltják vissza õket címkére történõ válogatással.

A kötelezõ betétdíjas rendszer a szabvány üvegek esetében biztosítaná a meglévõ betétdíjas rendszerek fenntartását, illetve az ilyen típusú betétdíjas termékek megjelenését az országos kereskedelmi hálózatban, olyan helyeken is, ahonnan korábban már kiszorultak. Ez még nem jelent választékban tartási kötelezettséget, csupán azt, hogy ha legalább egyféle ilyen kiszerelésû terméket forgalmaz a bolt, akkor az ilyen típusú palackokat címkére válogatás nélkül vissza kellene váltania. Egyúttal tilos lenne, hogy az eldobó csomagolást választók ilyen típusú palackokat forgalmazzanak vagy ha mégis, akkor õk is csak betétdíjjal értékesíthetnének, függetlenül attól, hogy a visszagyûjtés után újratöltenek-e vagy sem. A szabvány bevezetésével egyidejûleg elõ kellene írni azt is, hogy a pótlásként beszerzett, új palackokba a "betétdíjas" elnevezést magyar, angol, német és francia nyelven a gyártáskor formázzák be. Ez a megoldás megfelel a Nyugat-Európában az üdítõitaloknál, tejeknél és gyümölcsleveknél újabban alkalmazott betétdíjas palackokon alkalmazottnak.

Egyidejûleg ismételten kísérletet kellene tenni a betétdíjak egységes szintjének megállapítására, amely a betétdíjas szabályozások teljes átalakításáig az ipari és kereskedelmi érdekképviseletek bevonásával megoldható, amennyiben a Kormány a betétdíjas göngyölegszabványok bevezetéséhez ragaszkodik.

A kötelezõ betétdíjat az alábbi termékeknél, illetve palacktípusoknál javaslom bevezetni. A felsorolásnál a palack leírása mellett mai alkalmazási területét is megemlítem, hogy könnyen azonosítható legyen.

Konzervesüvegek: Az orosházi és a sajószentpéteri üveggyárak két általánosan elterjedt konzervesüveg típust gyártanak. Az egyik a síma, egyenes falú, a másik az alul és a nyak alatt bordázott típus. Közülük az egyiket, javaslatom szerint a síma felületût kellene betédíjassá nyilvánítani. Azért a simát, mert ebbõl többféle méret létezik. Betétdíjas lenne a 0,375, a 0,720, a 0,800 és a 4,500 I-es típus. Színük: átlátszó.

Mivel a konzervek betétdíjas üvegbe történõ palackozása ma már nagyon ritka és akkor is csak szörpös üvegbe történik, célszerû a nyugat-európai szabvány átvétele. 1 l-es és 0,75 l-es széles szájú palackok (mehrweg; returnable stb.), anyagában történõ feliratozással. Ausztriában jelenleg pl. O'Pfanner, Punica termékek vannak forgalomban. Színük: átlátszó, de aszeptikus változathoz barna.

Szörpök: A hagyományos sörösüvegekkel azonos alakú 0,5 I-es koronazáras palack. Színe: átlátszó.

Ásványvizek, üdítõitalok: A Pepsi által alkalmazott, korábban általános 0,25 l-es és az 1 l-es "euro" palack választható.

Tej és tejtermékek: Hazai tejesüveggyártás hiányában az osztrák szabvány átvétele javasolható.1,0, 0,5 és 0,2 l-es szélesszájú üvegpalack "Pfand-Milchflasche" anyagában nyomott felirattal. E típus bevezetése mellett szól, hogy az egyetlen hazai üveges tej palackozó, a Sárréti Tej Rt. is ezt alkalmazza. Színe: barna.

Borok: A hazai piacon három szabványosnak tekinthetõ típusú borosüveg van. Ezek 0,75 l-esek. Megkülönböztetõ tulajdonságaik alapján vállas, csapott nyakú magas és hasas alacsony palackok. (pl. BB, Tokaj Kereskedõház és Hungarovin termékek) Mindegyik változat talapzata lapos, így különbözik a nyugat-európai eldobó típusoktól. Betétdíjjal csak ezen típusok egy részét forgalmazzák. Mivel mellettük számos más, ma is eldobó változat létezik, mindhárom típus kötelezõ betétdíjának elrendelése javallható. Színük: zöld.

Szeszek, likõrök: A legnagyobb, ma még betétdíjat alkalmazó hazai gyártó, a Budapesti Likõripari Rt. által használt palacktípus jöhet szóba. Ezek a golyvás 0,2, 0,5 és 1 l-es üvegpalackok. Színük: átlátszó.

Pezsgõ és alkoholmentes pezsgõ italok: 0,75 l-es hagyományos, lapos talapzatú palack. (pl. BB és Hungarovin termékek) A nyugat-európai eldobó változat talapzata homorú bemélyedést tartalmaz. Színe: zöld

Sörök: Kötelezõ betétdíj elrendelése a piac jelenlegi helyzete alapján nem szükséges.

A betétdíjas göngyölegek piacának rendezése a fentiek szerint nem csupán környezetvédelmi, de jelentõs fogyasztóvédelmi kérdés is, mert a jelenlegi helyzet rendszeresen a fogyasztók megkárosításához vezet.

Javaslatunkat novemberben megküldtük a bevezetõben megnevezett két minisztériumnak, ahonnan válasz - mint ezt már megszokhattuk - még nem érkezett.