Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Decentralizált komposztálási rendszer

Kísérlet Gödöllõn
Év: 
1997
Szám: 
Tél
Szerző: 
  Csanádi Ibolya - Gál Anita - Hartman Mátyás

Hazánkban évente becsült adatok szerint 20 millió m3 kommunális szilárd hulladék keletkezik. Ez három Gellért hegynek felel meg. E hulladék egyharmada szerves anyag, melyet például komposztálva vissza lehetne juttatni a mezogazdasági területekre (ahonnan nagyrészt származik). Ezt a folyamatot erosíti az EU-ajánlások, valamint a Nemzeti Környezetvédelmi Program is, amely eloirányozza a lerakott hulladék szervesanyag tartalmának fokozatos csökkentését az 5% végso értékig.

A fentieket felismerve Gödöllon elkezdtünk egy kísérlet az úgynevezett decentralizált komposztálási rendszer (DKR) megvalósítására a GATE Zöld Klub, GATE Talajtani és Agrokémiai Tanszék, GATE Környezet- Tájgazdálkodási Intézet, Gödölloi Városüzemeltetési és Szolgáltató Intézmény (VÜSZI), valamint a Galgamenti Termeloszövetkezet (Tura) közremuködésével.

A DKR lényege, hogy a lakott területeken - parkokban, kertekben - keletkezo zöldhulladékokat, a lakosságnál keletkezo szerves hulladékokkal - konyhai, kerti hulladékokkal- együtt a közelben levo mezogazdasági termelok komposztálják és a végterméket, a komposztot saját területükön, illetve a környezo lakott területeken használják fel. A rendszer lényeges eleme a decentralizáltság, mely a szállítási költségek megtakarításán túl a szerves anyagok természetes körforgásának helyben történo megvalósulását teszi lehetové.

A lakossági szerves hulladékokból csak azok szelektív gyujtésével lehet olyan jó minoségu komposztot eloállítani, amely a mezogazdaságban korlátozás nélkül felhasználható. Jó minoségu, idegenanyagoktól és szennyezodésektol (foként nehézfémektol) mentes komposzt csak akkor állítható elo, ha a nyersanyagok nem is érintkeznek azokkal. Az utólagos tisztítás - eltéroen más hulladékoktól- nagyon költséges és nehézfémek esetén technikailag lehetetlen. Ezért nagyon fontos a lakosság felelossége a szelektív gyujtés megvalósításakor.

A DKR bevezetése és muködtetése megköveteli a lakosság, az önkormányzat, a mezogazdasági termelok és a környezetvédelemben aktív helyi társadalmi szervezetek kommunikációs csatornáinak kiépítését, az állandó kapcsolattartást, véleménycserét, és érdekegyeztetését, mindezt úgy, hogy a rendszer a gazdaságosság szempontjainak mindenkor megfeleljen. Ezt próbáljuk megvalósítani a Fácán sor két oldalán lakókkal közösen.

Mit komposztálunk?

Minden olyan szerves hulladékot, amely a háztartásban a mindennapi élet során keletkezik, nem szennyezett nehézfémekkel, növényvédoszerekkel és idegen anyagokkal. Úgy a konyhai maradékokat: zöldségtisztítás maradványait, gyümölcshéjat, romlott gyümölcsöt, zöldséget, ételmaradékokat: száraz kenyeret, fott étel maradékait, tejtermékek maradékait, valamint az egyéb háztartási szerves hulladékokat: az elpusztult szobanövényeket, régi virágföldet, a kávézaccot, papírfiltert. Emellett gyujtjük a zöldhulladékokat, kerti hulladékokat: fanyesedéket, gallyakat, lenyírt füvet, növények maradványait, házi állatok trágyáját (kis mennyiségben), nagytömegu romlott zöldséget és gyümölcsöt.
A kísérletben résztvevok számára egyedi biohulladékgyujto edényeket biztosítunk, melybe külön kerülnek a komposztálható anyagok és idonként kiürítik a területen elhelyezett 5 db zöld színu, egyedileg megjelolt 1100 literes konténerekbe. A konténereket a VÜSZI üríti átlagosan heti egy alkalommal és szállítja ki Turára. Itt a GATE Talajtani és Agrokémiai Tanszék szakmai irányításával a Galgamenti Szövetkezet komposztáló területén történik a komposztálás.


 

Mi történik komposzttal? 

A komposzt minoségi vizsgálat után részben a Galgamenti Szövetkezet használja fel talajainak tápanyagvisszapótlására, részben pedig szeretnénk igény szerint visszajuttatni a program résztvevoinek.
A DKR sikerének elengedhetetlen része a folyamatos kapcsolattartás, melyet a GATE Zöld Klub tagjai látnak el.

Hol tartunk?

A programba bevont területen 140 családot kerestünk fel, melybol 53 háztartás (157 fo) vállalta az aktív közremuködést. Az elokészítés során az is kiderült, hogy 22 családnál már évek óta egyénileg komposztálnak, 65 háztartás pedig nem kíván részt venni a szerves hulladékok külön gyujtésében (vagy nem tudtuk elérni oket). A programban való részvétel elutasítását többféle módon indokolták, így hivatkoztak a hely- és idohiányra, kudarcra ítélt vállalkozásnak tartották, nem tartották képesre magukat a hulladék szétválogatására, vagy túl nagy távolságnak találták a lakásuk és a konténerek közti távolságot.

Az eddig eltelt két hónap eredménye, hogy a konténerekben a szerves hulladék mindössze 1% körüli idegen anyagot tartalmazott. Nyugat-Európában 95-97%-os tisztaságú a külön gyujtött szerves hulladék.

Mi az, ami nem illett bele a konténerekbe?

Muanyag pohár és doboz, konzervdoboz, kombinált üdítos és tejes doboz. Emellett még néhány muanyag szemetes zacskó is rontotta a képet. Találtunk nagyobb dobozpapír (hullámpapír) darabokat, melyek kis mennyiségben nem okoznak problémát. Elofordult még egy-két darab vastagabb fadarab, amely megfeleloen felaprítva szintén komposztálható, de hasznosabban is fel lehet használni.

Mit jelent a szerves hulladék külön gyujtése?

  • Egyharmadával csökkentheto a hulladéklerakókba elhelyezett hulladék mennyisége. Ez Magyarország viszonylatában egy Gellért-hegyet, Gödöllon pedig 4-6000 tonnát jelentene évente. Azaz minden harmadik év után egy évet nyerünk a hulladéklerakók élettartalmában.
  • Fontos szerephez juthat a jó minoségu komposzt talajaink szervesanyag pótlásában.
  • A maradék hulladék (2/3) kevésbé szennyezett, büdösödo, így további kezelése is higiénikusabb.

Természetesen, mint minden új megoldás, ez is beruházás igényes. Mégis e rendszer mellett szól, hogy az eddigi gyujtogépek alkalmazhatóak, valamint a mezogazdasági üzemek erogépeit fel lehet használni. Emellett a komposztott közvetlenül használhatja a készítoje szántóföldjein.

Szeretnénk, ha ez a program folytatódna, kiterjedne Gödöllo más részeire is.

Ezúton is szeretnénk megköszönni Fácán sor lakóinak türelmét, együttmuködését. Reméljük hamarosan azok is bekapcsolódnak a programba, akik eddig bizonytalanok voltak, vagy nem akartak részt venni benne.