Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Diákok a tisztább, szebb környezetért

Év: 
1997
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Rátkai Edina

"Csak egy Földünk van. Bármit teszünk, magunknak csináljuk ezen a Naptól számított harmadik bolygón."

Az ember mit sem törõdve ezzel, teljes gõzzel szennyezi. Említenem sem kell a folyókba ömlõ mérgezõ vegyianyagokat, az út mentén eldobott mûanyag flakonokat, és még sok más elszörnyítõ dolgot.

Már annyira hozzászoktunk, hogy szinte észre sem vesszük õket. Ez ellen próbál tenni a Jókai Mór Általános Iskola.

Szelektíven gyûjtjük a hulladékot. Külön a papírt, a mûanyagot, és az elemet.

Minden hónapban rendezünk mûanyag gyûjtést. Zsákokban hozzuk el háztartásban összegyûlt hulladékokat. Ez fõleg tejfölös, joghurtos poharakból, mûanyag flakonokból áll.

Sokszor mi is meglepõdünk az összegyûlõ mennyiségen. Évente kétszer papírgyûjtéstis szervezünk. Erre általában egy teljes napot kapunk, ilyenkor mindenki szabadon mászkálhat a nagyközségben, és szorgalmasan gyûjtheti a papírt. Mindez segít minket ránevelni, hogy szelektíven kell gyûjteni a szervetlen hulladékot.

Már természetessé vált, hogy ezeket az anyagokat a szüleink sem és mi sem a krumplihéj mellé dogjuk a szemetesbe, hanem a zsákba tesszük, és a kijelölt napra elhozzuk. Már a szomszédokat és a rokonokat is ráneveltük erre az új rendszerre. Ha õk is továbbadják szomszédaiknak, és rokonaiknak, pár év múlva egy szebb, tisztább, világban élhetünk.

Iskolánk a Föld világnapján is tisztítja környezetét. Reméljük, akik tavaly mosolyogva nézték munkánkat, idén kapcsolódnak hozzánk. Gondolom, munkánk másokat is arra ösztönöz, hogy kímélje, tisztítsa környezetét.

"Ez nem csak egy bolygó. Otthonunk."