Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kupakmatek

Fogyasztóvédelmi fejtorna
Év: 
1997
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Hulladék Munkaszövetség

És eljött az újabb nyár, amit persze -a buborékgyártók logikája szerint - újabb kupakakcióval muszáj megerõszakolni. Sok levelet kaptunk a Coca Cola nyári kupakolása miatt, többen felháborodva jelezték, hogy 3 pontos kupakok is megjelentek a piacon, de kizárólag az eldobó palackokon...

KukaBúvár III. évfolyam, 3 szám * 1997 õsz

 

Ha egy kicsit belegondolunk és utánnaszámolunk, ez az akció sem a fogyasztók kedvére lett kitalálva, az igazi célcsoport a kiskereskedõ és a kocsmáros. Kérjük szépen a kedves Olvasót: számoljon egy kicsit s balekok helyett és küldje be nekünk az eredményt.

 

Coca-Cola Pontközpont

Az úgy volt, hogy a Nagyagyúék tavaly csak legyintgettek, mikor egy csóró elemlámpás magyar azzal állt elõ, hogy õ bizony a még bontatlan palackokról is leolvassa a nyerõ kupakokat. "Oh no, ez ócska blöff - pökhendizett a Csúcsérzést Csomagoló (CsCs),- mi aztán végigkupakoltuk a fél világot, de még senki nem látott át rajtunk." És olyannyira megmakacsolta magát a nagy CsCs, hogy idõhúzóra vette a figurát, akkor is, mikor már rég egyezkednie kellett volna. A csóró kukkolós magyar ezen jól bepipult és a Gazdasági Versenyhivatal elõtt bizonyította igazát. Nos így esett, hogy a kevély Coca Cola Amatilnak tavaly 5 milliós bírságot kellett leperkálni a fogyasztókat megtévesztõ Hajrá Aranyér (vagy valami hasonló) fedõnevû kupakos akciója miatt...

"Well, well - furfangos magyar, olvasni látom tudni, de nézzük csak, hogy állsz a számolással?!" - morfondírozott tán magában a nagy CsCs és meghirdetette az "Eredeti Balekbulit" (vagy valami hasonlót). "No csalás, no ámítás. Rá a kupakra idenyomok én neked, Balekboy, egy nagy 1-pontot vagy 2-pontot, aztán a kupakot rátekertem jó feszt ezekre a kólával telt "mûanyagüvegekre". Oké? Namármost, Balekboy, a dolgod csupán kicsi: vedd meg az egészet komplett, tekerd le róla a kupakot, gyûjtsd félre, a végén pedig lesz bazinagy heppi and!. Összeadod csupáncsak a meni-meni kupakpontodat és beváltod a Balekbódéban. És semmi cicó, minél több pontod van, annál nagyobbat kapsz, Balekboy. No a Lánchidat azt megtartom magamnak, de kaphatsz mopedet, jackit vagy baseballsapit..."

Valahogy így spekulálhatott tán a Coca Cola Amatil, mikor meghirdette az e nyári kupakos akcióját. A HuMuSz-nak persze az Eredeti Balekbuli is mindjárt gyanús lett és megpróbált felvilágosulni. A tavalyi elemlámpás emberünk azonban eltûnt (tán elment átvilágítóbírónak),- nekünk magunknak pedig a lapzárta miatt nem jutott idõ a számolgatásra.

Tán vagyunk olyan jóban a Tisztelt Olvasókkal, hogy megkérhessük õket, számoljanak kicsit a balekok helyett

és küldjék be nekünk az eredményt!

[email protected]


 

Alapadatok:

 

0,5 literes (=1 kupakpontos) palack = 80.- Ft
1,5 literes (=2 kupakpontos) palack = 120.- Ft.
2 literes (=2 kupakpontos) palack = 160.- Ft.
Az akció 160 napig tart.

1. Egy "fantasztikus" moped 35.000 kupakpontba kerül.
- hány db 0,5 vagy hány db 2 literes kólát kellett megvenni ahhoz, hogy összejöjjön a mopedkupakpont?
- ez hány liter "üdítõt" jelent összesen, illetve mennyit naponta?
- hány Ft-ba került így a balekboynak a moped?

2. Egy hímzett CC logós bõrdzseki: 4400 kupakpont.

3. Egy "környezetbarát" karóra: 276 kupakpont

4. Egy 50 egységes CC telefonkártya: 88 kupakpont

5. Egy CC pamutpóló: 56 kupakpont

Kérdések ugyanazok, mint fent.

Pótkérdés: hogyan viszonyul a "kólakupakérték" a tárgy valós használati értékéhez? (pl. ha egy 59 egységes telefonkártya értéke valójában 750.- Ft.).

Egy 0,5 literes üres PET mûanyagflakon darabja kb. 20.- Ft-ba, egy 2 literesé kb. 25 Ft-ba kerül.

Mennyi pénzt hajigált ki Balekboy a kukába, ha a visszaváltható helyett az eldobó csomagolást választotta?

És mennyi hulladéktérfogatot foglalnak a szeméttelepre juttatott, soha le nem bomló plasztikhólyagok? (1 liter = 1 dm3)

Mennyi cukorral dagasztotta Balekboy a szervezetét? (az "üdítõitalok" kb. 10 %-a cukor).

A kóla literenként 7 g. szén-dioxidot tartalmaz. Hányat kellett böfizni a boldog Balekboyoknak a balekbóvlikért? (átlag kétdecinként számolható egy diszkrét böfike).

 

Beküldési határidõ: 1997. november 15.

 

 

A helyes megfejtõk között sok hálát és eredeti békebeli (nem manipulált, nem izgatott, kívül-belül nyuszka) kupakokat sorsolunk ki.