Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kólaláz a Futrinka utcában

Év: 
1997
Szám: 
Ősz
Szerző: 
böbe

 

Mondóka a XX. sz. végérõl:

 

"Egy pont, két pont, három pont,
Nyitva van a Coca-Cola Pontközpont.
Sok-sok kupak, mi lesz veled,
Szeméttelepen lesz a helyed?"

Coca-Cola Pontközpont

Cicamica megkérte Böbe babát, ugorjon már át a Futrinka utca közepén a közelmúltban megnyílt Szuper-Marketbe egy adag macskaszõr ondoláló szettért. Böbike ugyan nem értette, minek Cicamicának ez az izé, amikor olyan csodálatos szép magától is a bundája, de tudta jól, nem illik firtatni a macskahölgyek óhajainak hátterét. A 99-es busz megállóját elhagyva már meg is pillantotta a Szuper-Market villogó fényreklámját. Az üzletet egy külföldi vásárolta meg, Mr. Henry Hienanak hívták és Böbike számára egyáltalán nem volt szimpatikus. Ezért Õ továbbra is az utcavégi Hangya Fûszerbe járt vacsorát venni, csak Cicamica kedvéért baktatott el néha Hiena úr boltjába.

A Market oldalánál csinos kis faházra lett figyelmes, amely elõtt hosszû sor kigyózott. "Jéé, bizonyára zöldségest nyitottak" - állapította meg örömmel magában. "Veszek mindjárt egy kiló édes szõlõt is Cicamicának, biztosan örül majd neki." A faházhoz érve megdöbbenve tapasztalta, hogy a várvavárt zöldséges rekeszeknek nyoma sincsen. A bódéban Gigi és Gágá, Liba Leontin két lánya álldogált. A polcokon pólók, táskák, dobozok és egyéb vicik-vacakok sorakoztak. A pultnál éppen a becsületben megõszült Sün Sámuel Coca Colás kupakokat nyomkodott egy mûanyag tárca kitüremkedéseire, majd üdvözült mosollyal vett át Gigitõl egy kólamintás bézbólsapkát, amit nyomban a fejébe is csapott.

Böbike elszomorodva állapította meg, hogy nagyrabecsült egykori fõnökének nyilvánvalóan elment a józan esze. Tovább fokozta izgatottságát, hogy a sorban számos más ismerõst is felfedezett. Azt mégcsak megértette, hogy ott állt Morzsa kutya, aki mûemlékjellegû kolbászkerítését már korábban Coca-Cola girlandokra cserélte fel, de Varjú bácsin és a mindig vidám Egérkén már végképp meglepõdött. Mindannyian zöld, sárga és rózsaszínû kupakokat tartalmazó zacskókat szorongattak mancsukban. Felpillantva meglátta, hogy a faházon nagybetûkkel a "Coca-Cola Pontközpont" felirat látható. Most értette meg a sorbanállás okát, hiszen annak idején õ is talált postaládájában egy színes, "Eredeti Coca-Cola Kollekció" prospektust. Számolgatták is mulatva Mazsolával, hány száz liter barna löttyöt kellene meginni és hányezer forintot kiadni egy-egy vacak pohárért, sapkáért vagy telefonkártyáért. Azt viszont csak most értette meg igazán, mitõl duplázódott meg egy év alatt a barna lé ára, lett drágább még a hazai gyümölcsitaloknál is. §k ketten könnyen rájöttek arra is, miért van 3 pontos rózsaszín kupak az eldobó, és csak 2 pontos sárga a visszaváltható 2 literes mûanyagflakonon. Ám Varjú bácsi zacskójában például túlnyomórészt rózsaszín kupakok lötyögtek. Böbike hozzávetõlegesen 1.OOO Ft-ra taksálta azt az összeget, amelyet az öreg Varjú többletként fizetett ki 13.OOO-os nyugdíjából a rózsaszín kupakok megszerzése érdekében vásárolt drága eldobó csomagolással. Mellesleg arra is emlékezett, hogy az öreg azelõtt inkább kávézgatni szokott, amikor be-bejött a Csõr szerkesztõségébe.

"Szabadna feltennnem egy-két kérdést a Csõr számára?"- fordult Böbe Gágához, aki egyébként sem csinált semmit, csak frissen rúzsozott csõrét nézegette a Coca Colás poharak visszatükrözõdõ felületén. "Neked Böbe, ugyan?!" - válaszolta Gágá. "Különben is a Coca Cola megtiltotta, hogy holmi újságíróknak nyilatkozzunk. Ha karsz valamit, fordulj a promóciómanagerhez" - tette hozzá önelégülten, amiért ki bírta mondani ezt az értelmetlen és nyakatekert kifejezést.

Böbe a látottaktól és a Futrika utca népének gyermetegségétõl erõsen lesújtva esett be a Szuper-Market fotocellás ajtaján. A forgó keresztet elhagyva egy karcsú flamingólány libbent eléje Coca Cola feliratú rövidke szoknyácskában. "Ajánlhatok Önnek valami rendkívülit?"- csicseregte. "Nem, nem kupakolok" - ingatta fejét Böbe. ", az hülyeség, de mutatok Önnek valami sokkal elõnyösebbet!" - folytatta a flamingólány. "Ha vásárol legalább 4x2 liter Coca Cola terméket, úgy akciósan 159 helyett 149 forintért kapja palackját. Plussz ü.!!!" - tette hozzá negédesen. Böbi szédülten fordult ki a boltból.

Cicamica szettjérõl teljesen megfeledkezett és azon morfondírozott, hogy vajon miért nem szerel a Coca Cola - a kupakõrületet megkoronázandó - kitöltõ kukapokat az aludobozokra is?