Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladékudvar Újpesten

A Szűcs Sándor Általános iskola kezdeményezése
Év: 
1996
Szám: 
Tél
Szerző: 
Bihariné Holéczi Ágnes Gerőcsné Czeglédy Irén Lévai András Pluhár Krisztina

Tisztelt Szerkesztõ Úr! Szeretnénk hírt adni Önnek és az olvasóinak a mi örömünkrõl!

I skolánk (a budapesti Szûcs Sándor Általános Iskola) egy 2 évvel ezelõtt indult dán-magyar hulladékújrahasznosítással foglalkozó projektekhez kapcsolódva - Dr. Csobod Éva irányítása mellett - megpróbálja Soren Breiting dán professzor könyveit adaptálni saját oktatási rendszerünkbe. Mindez jól illeszkedik a NAT "Földünk és környezetünk" címû mûveltségterületéhez.

Gazdaságunk egyik fontos kérdése a szelektív hulladékgyûjtés, hulladékkezelés, újrahasznosítás és az energiatakarékosság. A környezeti nevelés ezeknek a céloknak a megvalósításában hatékony segítséget nyújthat.

Eddigi munkánk eggyik legnagyobb eredményének tekintjük, hogy kezdeményezésünkre iskolánk mellett szelektív hulladékgyûjtõ udvar létesült. Mivel évek óta a hulladékproblémával foglalkozunk, halaszthatatlanná vált valamiféle megoldás keresése. Tanulóinkkal az iskolában keletkezett hulladékot szelektíven gyûjtöttük, de - a papír- és ételmaradék kivételével - az elszállítás együttesen, ömlesztve történt. Több helyen történõ eredménytelen próbálkozás után végül is a IV. kerületi Önkormányzathoz forultunk segítségért. Elõször egy lakossági fórumon vetettük fel a kérdést, s a jelenlevõ önkormányzati képviselõk már akkor támogatták ezt az ötletet. Mivel az iskola udvara mellett lebontottak egy felvonulási épületet, ezt a helyet megörököltük az önkormányzattól, és e területet ajánlották fel nekünk a hulladékudvar megvalósításához. Végül a REM KFT volt az a cég, aki biztosította azokat a feltételeket, amit az iskola és az önkormányzat kért a hulladékudvar létrehozásával kapcsolatban.

Elsõdleges szempont volt, hogy az összegyûjtött hulladékok újrahasznosítását garantálni tudja. Kikötésünk volt, hogy veszélyes hulladékot ne gyûjtsenek.

Mivel a hulladékudvart lakóházak közvetlen szomszédságába építették, elfogadható rendezettségûnek, tisztíthatónak kellett lennie. Csak zárt gyûjtõkonténereket használhattak. A gyors intézkedéseknek köszönhetõen a nyári szünetben elkészült a kerítés, a betonaljzat, s szeptemberre már itt is voltak a szelektív hulladékgyûjtést segítõ zárt fémkonténerek. Szeptember 20-án kerületünk polgármestere ünnepélyesen megnyitotta új létesítményünket, a hulladékudvart.

A REM KFT által létrehozott és üzemeltetett gyûjtõudvar állandó munkatársa segítséget ad az ideérkezõknek a hulladékok szétválogatásában. Csekély anyagi ellenszolgáltatás fejében átveszik az otthonokban már kidobásra szánt papír-, mûanyag-, fém- és üveghulladékokat. Az üzemeltetõk további tervei között szerepel a biohulladékok gyûjtése is.

A hulladékudvar megnyitása új lendületet adott tanulóinknak abban, hogy a már osztálykeretben tapasztalt szelektív gyûjtés hasznosságát családi életükben is meghonosítsák. A szülõk ebben partnereknek tekinthetõk, hiszen egy korábbi felmérésünk alapján a megkérdezett családok mintegy 82%-a akár ellenszolgáltatás nélkül is rendszeresen szétválogatná a háztartási hulladékokat - ha létesülne szelektív hulladékgyûjtõ.

Sikereinken, növendékeink lelkesedésén felbuzdulva eddigi programjaink, eredményeink megtartása mellett újabb célokat is tûztünk magunk elé.

A közeli jövõben egy BIOKERTET szerentnénk megvalósítani, melynek pedagógiai, szemléletformáló, a környezeti nevelés szempontjából messze elõremutató hatása úgy gondoljuk nem szorul magyarázatra.