Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A SULIBÜFÉK megreformálása

Év: 
1996
Szám: 
Ősz

A HuMuSz örömmel nyugtázza, hogy egyre több környezeti neveléssel aktívan foglalkozó iskola fordul hozzánk tanácsért (segítségért). Derûlátóak vagyunk, mert abban reménykedünk, hogy ahol komolyan veszik a jövõ nemzedék környezeti tudatformálását, ott elõbb-utóbb végiggondolják a sulibüfék dolgát is.

A Hulladék Munkaszövetség szeretné tudatosítani minden iskolavezetésben, hogy iskolabüfé-ügyben övék a döntés joga és felelõsségének terhe. Pontosan kell látniuk, hogy a büfé üzemeltetõjének nem a macerás reformkonyhán, hanem a képezhetõ nyereségen jár az esze: õ azt rakja a polcra, amit visznek, mint a cukrot - és hogy számára az a jó csomagolóanyag ami eladható és eldobható. Csakhogy nem a büfés tornáztatja az édességtõl rest testeket, nem õ kinlódik a kólanyelõ hiperaktivokkal és nem õ fizeti a szemétdíjat...

Szövetségünk azzal a felhívással fordul az iskolák vezetéséhez, hogy az iskolabüfék áruválasztékát próbálják összhangba hozni az egészséges táplálkozásról, a környezetbarát életvitelrõl vallott elveikkel. Kérjük a pedagógusokat, hogy tegyék világossá a gyerekek számára a fogyasztási folyamat (és társadalom) lényegét, de tartsák iskolájukat távol a félrevezetõ reklámakcióktól (Milka, Tetra Pak stb.) és utasítsák vissza az italautomaták betelepítését. Ismertessék meg a gyerekeket az édességek, a hamburger-féle alibi gyorsételek, a szénsavas (kóla)italok élettani hatásaival, a mûanyagcsicsák és az eldobó csomagolások okozta környezeti problémákkal.