Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vas megye komposztál

  • 2013. október 23.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

vállalkozasok

Október 18-ától ingyenes komposztáló ládákért lehet regisztrálni! A Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás ugyanis 27.500 komposztáló ládát oszt ki ingyenesen Vas megye 127 társult tagtelepülésének lakosai között.

A komposztálás az egyik legősibb hulladék-felhasználási módszer, melynek végterméke, a humusz, növeli a talaj minőségét és termékenységét. Október 18-ától, a Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás jóvoltából, Vas megye 127 településén nyílik lehetőség az ingyenes, otthoni komposztálásra. A projekt által érintett településeken ugyanis 27.500 házi komposztáló láda kiosztására kerül sor, így a háztartási szerves hulladék nagymértékben újrahasznosíthatóvá válik, valamint a hulladéklerakók terhelése is jelentősen csökken.

Ebben a térségben a lehetőségről különböző kiadvánok, szórólapok tájékoztatják a lakosságot. A komposztáló ládákért személyesen, ill. elektronikusan lehet regisztrálni (elektronikusan a www.westhull.hu weboldalon). Személyesen pedig az önkormányzatnál van regisztrálási lehetőség.

A komposztáló ládák kiosztása elbírálás után a jelentkezés sorrendjében történik. A kiosztás pedig jövő év tavaszán lesz. Csak azok pályázhatnak, akiknél a láda telepítési helye a projekt területén található.

A Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás nemcsak a lakossági komposztálás lehetőségét teremti meg 127 társult tagtelepülésen. 2013 őszétől kezdődően közel 2 milliárd forintot fordít a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer kiépítésére, évi legkevesebb 8.500 tonna hulladék válogatására, illetve új hulladékudvarok, hulladékgyűjtő szigetek létesítésére.

„A mai modern világban fontos, hogy ne csak az újat, hanem a használtat is megbecsüljük. Örömünkre szolgál, hogy az ősrégi, jól bevált komposztálást Vas megyében is népszerűsíthetjük, rávilágítva annak felbecsülhetetlen értékű végtermékére, a humuszra” ─ mondta Marton Zsolt, a Társulás elnöke.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: Tiszta Jövő