Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Változott a RoHS-szabályozás

  • 2013. február 26.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Újabb „ronda” rövidítés, amelyről talán még nem hallottunk. Pedig a RoHS-szabályozás (Restriction of Hazardous Substances, azaz a termékek veszélyesanyag-tartalmának korlátozása) bevezetéséről már a 2002/95/EK irányelvben döntött az Unió. Hazánkban a vonatkozó rendeletet 2006. július 1-től kell alkalmazni (16/2004 (X.8.) KvVM rendelet).

Milyen anyagokra vonatkozik a korlátozás?

A szabályozás szerint 6 féle vegyi anyagot nem lehet a jogszabályban meghatározott mértéket meghaladóan alkalmazni az elektromos készülékekben. Ez a hat anyag az ólom, a higany, a kadmium, a hat vegyértékű króm, valamint a polibrómozott bifenilek (PBB)- és a polibrómozott difenil-éterek (PBDE).

Mindezek hallatán azonban nem kell megijednünk, továbbra is bátran használhatjuk otthon a készülékeinket. Ugyanis a rendeltetésszerű használat során berendezéseink nem jelentenek veszélyt az egészségünkre vagy a környezetre. Meghibásodásuk esetén azonban fontos, hogy szakszerűen kerüljenek javításra, hulladékká válásuk esetén pedig elkülönítetten gyűjtsék annak érdekében, hogy a megfelelő, környezetbarát technológiával legyenek feldolgozhatóak. Ha ugyanis a kommunális hulladékba kerülnek, az égetés vagy az esővíz hatására a bennük található, addig kötött állapotban levő veszélyes anyagok a környezetbe jutva károkat okozhatnak.

Változások 2013-tól

2013. eleje óta az Unióban a korábbi RoHS-irányelvet egy új, a 2011/65/EU irányelve váltotta fel, melynek alapján hazánkban is hatályba lépett az új kormányrendelet (374/2012 (XII.18.) Korm.r.). Az új szabályozás szerint RoHS-megfelelőség bekerült a CE-szabályzás körébe, azaz a CE-jelölés most már azt is jelenti, hogy a készülék megfelel a RoHS-szabályozásnak is. Míg korábban hazánkban az ellenőrző hatóságok a környezetvédelmi felügyelőségek voltak, most már – három elektromos termékcsoport kivételével – a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi a szabályozásnak való megfelelést.

Az orvostechnikai eszközök esetében az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal, míg a felügyeleti és vezérlő eszközök, továbbá az adagoló automaták esetében a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal az ellenőrző hatóság.

Forrás: CECED Magyarország Egyesülés