Úttörő szelektív textilgyűjtés a finneknél – útjára indult a jutalmazó Textil Betéti Rendszer

  • 2023. október 09.
  • Gyuri

A finn Lahti városa textilgyűjtő automaták kihelyezésével ösztönzi a lakókat a használt ruhák szelektív gyűjtésére.

 

A fenntartható fejlődés mellett elkötelezett finn kisváros új, innovatív kezdeményezése a Textil Betéti rendszer elnevezésű program, amely a textil szelektív gyűjtésére ösztönzi a lakókat, egy kis jutalom ellenében, írja Lahti hivatalos honlapja.

 

Lahti 2021-ben Európa zöld fővárosa volt

Finnország egyik legzöldebb városában, amely 2021-ben Európa Zöld Fővárosa címet is elnyerte, több helyszínen is textilgyűjtő automatákat helyeztek ki, hogy fellendítsék a textilek szelektív gyűjtését, és újrahasznosítását. A lakókat arra kérik, hogy a használt ruhákat és textilhulladékot ne a kommunális kukába, hanem a textilgyűjtő tárolókba helyezzék.

 

A lakókat jutalmazzák a környezetbarát erőfeszítéseikért

Finnországban már évek óta sikeresen működik az italpalack betéti rendszer, mely lehetővé teszi a PET palackok, üveg és fém italos flakonok szelektív gyűjtését, melyért a lakók a boltokban levásárolható pontokat kapnak.

A textilhulladék automaták hasonló elv alapján működnek, a lakók a környezetbarát erőfeszítésért cserébe kávéutalványokat és belépőjegyeket kapnak a helyi uszodába. A kísérleti program során bebizonyosodott, hogy ez a kedves gesztus elég motivációt ad a lakók számára, hogy új szokássá alakítsák a textilek szétválogatását és leadják a megadott pontokon újrahasznosítás céljából. A textil újrahasznosítás aránya 500%-kal nőtt a program bevezetése óta.

 

Miért fontos a textilhulladék újrahasznosítása

„A városi környezetvédelem úttörőjeként Lahti azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2050-re hulladékmentes város legyen. A textilautomata rendszer bevezetése is egy nagyszerű példája ennek. Egy olyan mindennapi innováció, amelynek közvetlen célja a hulladék mennyiségének minimalizálása, és bemutatja a kiselejtezett textíliákban rejlő lehetőségeket. nyersanyag az ipar és a design számára” – mondta Veera Hämäläinen, Lahti városának kommunikációs igazgatója.

A textilhulladék óriási világméretű környezeti probléma, amit a fast fashion és egyéb fogyasztás következtében hátrahagyott ruhadombok is bizonyítana. De ennek nem feltétlenül kell így lennie, mert a ruházati és háztartási textíliák számtalan felhasználási célra újrahasznosított szálakká alakíthatók.

 

A fast fashion hulladéktermelése globális probléma

Finnország 2023-ban kötelezettséget vállalt a fast fashion hulladéktermelő folyamatának megfékezésére is. Az év elején olyan jogszabályt vezettek be, amely előírta a városoknak és önkormányzatoknak, hogy a textilhulladékok elkülönített gyűjtőedényeit tegyék nyilvánosan elérhetővé.

A Lahtiban zajló kísérleti program ennek a politikának a kiterjesztése volt, és nem egyszerűen egy leadási pontok biztosítása, hanem a magas használat ösztönzése volt.

A program bevezetése előtt, hetente mindössze 70 kg textilhulladék gyűlt össze a gyűjtőpontokon. A textilbetéti rendszer bevezetése óta ugyanezeken a helyeken 350 kg ruhát adtak le, ami elképesztő, 500%-os növekedés.

A szervezők remélik, hogy 2025-ig Finnország egész területén, és az EU-ban is bevezetik a textilhulladék szelektív gyűjtését. A Lahtiban működő ösztönző programok pedig jelentősen növelhetik világszinten az újrahasznosítási erőfeszítések sikerét, ha széles körben elérhetővé válnak.

 

Cikk és kép forrása: impressmagazin.hu