Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

TTIP - hiába volt a több milliós civil összefogás?

  • 2015. július 15.
  • mese

Az előzetes várakozásokkal szemben csupán négy ellenzéki képviselő szavazott nemmel az EU és az USA közötti szabadkereskedelmi egyezményre.

Cserbenhagyták-e az európai állampolgárokat a magyar európai parlamenti képviselők, a tőkeérdekeket előbbre helyezve az emberek és a környezet védelménél? A Magyar Természetvédők Szövetsége részletesen elemezte, miként szavaztak a magyar képviselők az Európai Parlamentben az EU és az Egyesült Államok között készülő szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) ügyében elfogadott határozat kapcsán.

Bár a Stop TTIP önszerveződő európai polgári kezdeményezés keretében eddig több mint 2,3 millió EU polgár mondott nemet a TTIP-re, az európai parlamenti képviselők mégis támogatják azt.    
(Egyes korábbi megnyilatkozások, a nagyobb európai parlamenti frakciók megosztottságávál kapcsolatos hírek alapján, valamint figyelembe véve, hogy az európai parlamenti képviselőket kevésbé köti a frakciófegyelem arra lehetett számítani, hogy a fideszes és szocialista képviselők között is többen lesznek, akik nem fogják megszavazni a TTIP-t támogató határozatot, de csupán két-két jobbikos illetve zöldpárti (LMP-s ill. PM-es) képviselő szavazott nemmel.) 

Az Európai Parlament leszavazta azt a módosító javaslatot (88. sz.), amely ellenezte a szabályozási együttműködési tanács létrehozását. Ez utóbbi szervezeten keresztül a multinacionális cégek már az előtt meg tudnák akadályozni fontos környezetvédelmi, élelmiszerbiztonsági jogszabályok meghozatalát, hogy azok eljutnának a demokratikus döntéshozatali fórumokra.

Az egyetlen pozitívum az Európai Parlament által elfogadott határozatban, hogy a parlament megszavazta azt a módosító javaslatot (19. sz.), amely azt javasolja az Európai Bizottság számára, hogy ne kerüljön sor megállapodásra olyan területeken, amelyeken az EU és az USA igen eltérő szabályokkal rendelkezik – ilyen például az egészségügyi szolgáltatások, a GMO-k, a hormonok alkalmazása a szarvasmarha-ágazatban, a vegyi anyagok szabályozása, valamint az állatok mezőgazdasági célú klónozása –, ezért e kérdésekben ne is folytasson tárgyalásokat. 

Az MTVSZ részletes elemzése itt olvasható: http://mtvsz.blog.hu/2015/07/09/ttip_igy_szavaztak_a_magyar_europai_parl...