Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szemétből a talpalávalót

  • 2017. február 22.
  • PKata

utburkolatEgy régi barátság, néhány üveg sör, innovatív gondolkodás, mérnöki tudás, erős vágy a világ jobbá tételére – ezek a napelemes, akár fűthető, a járókelőket figyelmeztetni képes, újrahasznosítható térburkoló „hozzávalói”, a legfontosabb alapanyaga pedig műanyag hulladék. Két hajdúnánási és egy hajdúdorogi fiatal találmányán – ha minden a tervek szerint alakul – hamarosan a fővárosban, Győrben, Bécsben és Barcelonában is átgázolhatnak a sétálók.

Cseh József, Ilyés Miklós és Sziszák Imre középiskolai barátsága akkor sem szakadt meg, amikor ketten a Debreceni Egyetemen, harmadikuk a fővárosi Corvinuson folytatta a tanulmányait. Hétvége ritkán telt el közös diskurzusok nélkül, ám a tinédzsertémákat, felváltotta egy gépész-, egy vegyész- és egy tájépítész mérnök ötletelése a környezettudatos modernizációról.

utburkolat

Elege lett a betonból

– Miki – aki tájépítészként dolgozott – megelégelte, hogy csúnyák és környezetkárosítóak a betonból készült térkövek, ugyanakkor észlelte, hogy rengeteg műanyaghulladék keletkezik a nagyvárosokban. Erre a két problémára akart valahogyan megoldást találni. Ekkor már mindannyian a fővárosban éltünk, én elkezdtem a villamosmérnöki szakot, Imi egy árnyékolástechnikai cégnél tervezett műanyag­ipari eszközöket – idézte fel Cseh József.

Ezután – ahogyan fogalmaztak – tematikus sörözések kezdődtek. Igaz, eleinte a folyékony kenyérből több fogyott, mint rajzpapírból – nevetnek össze. Végül a saját ipari tapasztalataira, szaktudására hagyatkozva konstruktív ötleteket vegyítettek, és próbáltak kitalálni egy működőképes rendszert. „Miki az esztétikáért felelt, ő tudta, hogy kell kinézni egy ilyen térkőnek. Én átláttam, milyen eljárással kell a formát létrehozni, mi a menete és milyen költségei vannak, Jocó pedig vegyészként az alapanyagok kérdésében tudott sokat hozzátenni, illetve villamosmérnökként a Platioban lévő elektronikát, illetve a napelemes részt találta ki” – igyekszik elképzeltetni velem a teremtő folyamatot Imre.

 

„Angyalbefektető” jött

A fiúk ezután jelentkeztek a Design Terminal Smart épület pályázatára, amelynek megnyerésével kétmillió forintos segítséget kaptak a megvalósításhoz. A projektjükkel vállalkozók felkutatásába kezdtek, ahogyan mondják: egy „angyalbefektető” állt mögéjük. A 2015. év végét már a megalapított cégük főállású fejlesztőjeként zárhatták, a múlt évben megkapták az ígért tőkét, ma a szériagyártás előkészítésén munkálkodnak. És persze a további fejlesztésen.

 

A térburkolat jelenleg főként napfényből nyer energiát. A feltalálók számításai szerint tizenkét négyzetméternyivel már ellátható egy kisebb családi ház áramszükséglete. Másrészt a beépített piezo-elektromos lapokkal adatot gyűjt és tárol a burkolat. Ennek köszönhetően érzékeli, ha rálépnek, így kisebb forgalom esetén, például az éjjeli órákban csökkenthetné a környék utcalámpáinak fényerejét. Ugyancsak erre az érzékelőre számítanak a sétálókat veszélyhelyzetre figyelmeztető, vagy közlekedési információkkal ellátó fényjelzések tervezése során. Szeretnék, ha a kábelek egy része a Platio alatt futhatna, illetve – ez egy integrált ötlet – könnyedén fűthetővé tehetők a burkolati elemek, így megelőzhető a téli jegesedés.

Van tehát min dolgozni a mérnöktriónak, különösen, hogy a 2017-et jó eséllyel pilot-projekttel indíthatják. A tervek és a folyamatban lévő pályázatok sikere esetén Budapesten, Kaposváron, Győrben, Bécsben és Barcelonában tesztjelleggel lehelyezik az „okosburkolatot”.

József így zárta a beszélgetést: Reméljük, hogy nem kell sokáig beton térköveket használni, és minél több helyen elterjed ez a hulladékból készült újítás, amelynek elhasználódott, esetleg megsérült darabjait újra vissza tudjuk építeni a gyártási ciklusba.

 

A Terminál különdíja

Az ifjak a január 25-én a Design Terminál által szervezett Demo Day-en megkapták a „Biggest Leap”, azaz „Legnagyobb Előrelépés” nevű különdíjat. Másnap a hajdúnánási képviselő-testület ülésén a város hírnevét erősítő tehetségek elismeréseként az önkormányzata is segítséget ígért számukra. E településen a Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnáziumban találkoztak.

 

Forrás: http://www.haon.hu