Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Robotok házi hulladékból

  • 2016. február 29.
  • PKata

ÉlményműhelyAz Élményműhely egy olyan, 2008-ban Pécsről indult közösség, melynek célkitűzése a természettudományos tárgyak élményszerű oktatása az iskolákban. Ez a társaság mostantól minden hónapban tudósokat, mérnököket, informatikusokat mozgósít a Zsolnay-negyedbe, hogy a természettudomány különböző területeiről tartsanak izgalmas előadásokat a gyerekeknek.

Az interaktív eszközöket használó sorozat Vecsei Ákos villamosmérnök bemutatójával indult vasárnap 15 órakor, aki háztartási hulladékokból készít ötletes, különleges robotokat. Hogy miféléket? Igazán különleges berendezéseket. Például holdjáró egyensúlyoz joghurtosdoboz-lábakon, petpalackból formált rakétakocsi áll startra készen, de van itt WC-papír- gurigákból épülő karos robot is.

– Ha megnézzük őket, kiderül, az egyértelmű, hogy csak a fantázia szab határt ezeknek az apró masináknak. De mi mozgatja, működteti az apró szerkezeteket?

– Mint látható, a robotok villognak, járnak, gurulnak, feladatokat végeznek. Ami közös bennük, hogy mind egy  általam fejlesztett építőkészlet segítségével épült, melyhez okostelefonon futó, ingyen letölthető vezérlő- programot is írtam. Az eddig elkészült mintegy félszáz robotmodellről részletes leírás, videó is található a facebook.com/rebotkit címen.

– Hogy születtek meg ezek a háztartási szemétből kialakított, mindent tudó modellek?

– Az afrikai közoktatás számára meghirdettek egy robotépítő pályázatot azzal a feltétellel, hogy a hozzávaló tartozékok nem kerülhetnek többe, mint tíz dollár. A beadási határidőről lemaradtam, de 2014-ben a kifejlesztett készletemmel megnyertem a legnagyobb nemzetközi robotverseny free style kategóriáját Bécsben, a Robot Challenge-t. Megjegyzem, nekem is van két fiam, akik természetes érdeklődésükkel kiszűrtek minden hibát a házi teszteléseknél, a közös munka hatására pedig az egyikük már mérnök-informatikusnak tanul a Budapesti Műszaki Egyetemen.

– Mit tanít meg a gyereknek egy robot megépítése?

– Például a biológiából az anatómiát, az emberi végtagok működését. A fizikából a kinetika, a mechanika törvényeit, a súrlódás, a forgás gyakorlati hatásait, az informatikából a programozást, a vezérlést. Matematikát pedig minden szinten, mert számolás nélkül semmi nem áll össze. És mindezt élményszerűen, ami örökre megragad az emlékezetükben.

 

Munka és hobbi az informatika

Vecsei Ákos 1965-ben született Pécsett. A Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett 1984-ben, a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán híradástechnikai szakon diplomázott. A Videoton Computer pécsi leányvállalatánál kezdte a munkát, az Allianz Biztosító Társaság informatikusa volt húsz éven át, 2010-ben alakított saját informatikai vállalkozást, ahol ma is dolgozik.

 

Forrás: http://www.bama.hu

Fotó: http://www.elmenymuhely.hu