Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Pápai enciklika a bolygónkért

  • 2015. június 19.
  • Csilla

2015. június 16-án mutatták be Ferenc pápának a teremtett világ védelméről és a környezetről szóló, új enciklikáját.

Az interneten közölt 192 oldalas, hat fejezetből és 246 cikkből álló dokumentum a Földhöz és a teremtett világhoz intézett imákkal zárul. A La Repubblica olasz lap szerint a katolikus egyházfő enciklikája ökológiai kiáltvány az emberiséghez, a nemzetközi politikai-gazdasági, valamint tudományos élethez. A szöveg szerint a világ minden egyes eleme összefügg, felhívja a figyelmet arra, hogy bolygónk egyre sérülékenyebb egyensúlya főleg a szegényeket, a kirekesztetteket sújtja, a környezeti gondok megoldása pedig a nyomor gyökereinek felszámolásában segíthet. Az olasz sajtóban közölt idézetek az emberiség közös javának nevezik a tiszta vizet. A felhívás kitér a környezetszennyezésre, ami „otthonunkat, a Földet egyre inkább hatalmas szemétteleppé változtatja". Az egyszerűségéről ismert argentin egyházfő új életsílust szorgalmaz: „A szabadon és tudatosan megélt mérsékletesség felszabadító. Nem ad kevesebbet az életből, nem jelent alacsonyabb intenzitást, ellenkezőleg. Kevesebb szükséglettel is sokat lehet élni."

A szöveg kiemeli: nem szabad azt gondolni, hogy az erőfeszítések nem változtathatják meg a világot. A La Repubblica úgy véli, a Ferenc pápa által elemzett környezetvédelmi válsághelyzet „belső megtérést” sürget hívőktől és laikusoktól egyaránt.

Ferenc pápa 2014-ben egyik katekézisében felhívta a figyelmet bolygónk megóvására: „…teremtett világ őre vagyok azért, hogy fejlődjön, és nem azért, hogy elpusztuljon. Így viszonyuljunk a teremtett világhoz! Óvjuk, mert ha elpusztítjuk, a teremtett világ pusztít el bennünket! Ezt ne feledjétek!”

A Föld és az emberiség sorsáról szóló pápai dokumentum megjelenését követi a 2015 júliusában, Addisz-Abebában tartandó, harmadik fejlesztésfinanszírozási ENSZ-konferencia, szeptemberben az ENSZ  Fenntartható Fejlődés Bizottságának ülése, ahol határoznak a 2030-ig teljesítendő célokról és a decemberben, Párizsban megrendezendő ENSZ éghajlatváltozási keretegyezmény konferencia.

Ferenc pápa „zöld" enciklikája a Laudato si' (Áldott légy!) elnevezést kapta. Az enciklika kiemelt gondolata a közös otthon gondozása, ahogy Assisi Szent Ferenc Naphimnuszának (Laudatio Creaturarum) egyik verssorában olvashatjuk:

„Áldjon, Uram, téged Földanya nénénk,
Ki minket hord és enni ad,
És mindennemű gyümölcsöt terem, füveket és színes virágokat.”
(Sík Sándor fordítása)

Yolanda Kakabadse, a WWF International elnöke a következő nyilatkozatot tette közzé az Áldott légy! címmel kiadott pápai enciklika megjelenését követően: „Ferenc pápa üzenete egy régóta várt morális megközelítéssel egészíti ki az éghajlatváltozással kapcsolatos párbeszédet. Az éghajlatváltozás már nem csupán tudományos, hanem egyre inkább az életünket és a jövőnket érintő morális és etikai kérdés is. Mindannyiunk életére, megélhetésére és jogaira hatással van, de főleg a szegénységben élőkre, a társadalom peremére szorultakra.

A természetet és az emberiséget sújtó kihívással szembesülve tiszteletet kell tanúsítanunk közös otthonunk iránt, amelyet megfontoltan és igazságosan kell használnunk. Csupán az egymás iránti szolidaritás, a pazarlás visszafogása, a fenntartható fogyasztás és termelés útján menthetjük meg  bolygónkat és a páratlan élővilágunkat. Csakis ezek által biztosítható mindannyiunk számára a biztonságos és virágzó jövő.
A WWF mélyen egyetért azzal, hogy olyan jövőre van szükség, amelyben az emberek egymással és a természettel is békében és harmóniában élnek az egyenlő bánásmód és szolidaritás jegyében.
Bízunk abban, hogy az a fokozott figyelem, ami ebben az évben az éghajlatváltozásra és a fenntartható fejlődésre irányul valódi kormányzati vállalásokat eredményez majd. 2015 a konkrét, igazságos és hosszú távú döntések éve kell, hogy legyen, amelyben senki sem bújhat ki a cselekvés kötelezettsége alól.”

Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója hozzátette: „Ferenc pápa, megválasztásakor Assisi Szent Ferenc tiszteletére választotta nevét, aki az állatok és a természet védőszentje.  Az enciklika megszületése is mutatja, hogy a természet megóvása nem csak praktikus szükséglet, de erkölcsi kötelességünk is. A ökoszisztéma pusztulása és az éghajlatváltozás az emberiség előtt álló legnagyobb kihívás, amely mindenkit sújt. Egyaránt érinti a süllyedő Csendes-óceáni szigetek élővilágát és a sivatagosodó Alföldet. Hiszünk abban, hogy Őszentsége kiállása a fenntartható jövő mellett ráirányítja a döntéshozók figyelmét arra, hogy megérett az idő a változásra.”

Forrás: ng.hu

A pápa arra is felhívja a figyelmet, hogy bolgyónkat nem lehet szemétdombként kezelni, és nulla hulladékra való társadalomi átállást javasol. (szerk.)