Ne csak ültessünk, tartsuk is életben a városi fákat!

  • 2023. július 13.
  • Jakab János

A városi fák már most sokszor a túlélésért küzdenek, azonban a klímaváltozás miatt fokozódó stresszfaktorok, a nagy beépítettség, valamint a rossz faj- és fajtaválasztás miatt 2050-re a komfortzónájukon kívül élő városi fák aránya akár 70% fölé emelkedhet, Magyarországon ez a mérték még magasabb is lehet. Bár a városlakók és a várostervezők is kezdik felismerni a városzöldítésben rejlő alkalmazkodási és jóllétnövelő lehetőségeket, a fatelepítések még mindig nem elég átgondoltak klímatudatos szempontból, ami végső soron a fák idő előtti pusztulásához vezet, nemcsak csökkentve az általuk nyújtott ökoszisztéma szolgáltatásokat, de fenntartásuk és gondozásuk is nagyobb pénzügyi kiadást jelent. 

A városok számára a klímatudatosan megtervezett és ez által egészségesen növekedő zöld infrastruktúra sokkal több hasznot hoz, hiszen a kiültetést követően kevesebb utógondozást igényel. Több nagyobb, egybefüggő parkra van szükségünk, mivel legalább 3-4 hektárnyi park esetén tud kialakulni az úgynevezett állományklíma, amely már hatékonyabban tudja befolyásolni a tágabb környezet klímáját, így egész városrészek élet- és levegőminősége, klímája javulna. Az idő sürget, hiszen a zöldfelületeket érintő, a jelenben meghozott döntéseink következményei a jövő kihívásai között kell, hogy bizonyítsák jogosságukat.

 

A klímaváltozás miatt egyre gyakoribb és intenzívebb szélsőséges időjárási eseményeknek ‒ bár eltérő mértékben ‒ de mindannyian ki vagyunk téve, főként a városok és azok lakói. Az ENSZ 2018-ban közzétett adatai alapján 2050-re a világ népességének közel 70%-a városokban fog élni (Magyarországon már most is ez az arány), így ez a mainál is komolyabb problémát fog jelenteni a jövőben. Az ilyen témájú hírek, illetve az általuk okozott klímaszorongás, valamint az alkalmazkodási előnyök miatt fokozódik a városlakók igénye életterük zöldítésére, beleértve a faültetést.

 

Egyre többen ismerik fel a városi zöldfelületek gazdasági (pl. hőstressz csökkentése árnyékolással és párologtatással) és egészségügyi (pl. mentális egészség, tisztább levegő) jelentőségét a várostervezők között is.

 

Viszont az emberek mellett a növényzet is megküzd a klímaváltozás okozta nehézségekkel. Kutatások szerint a jelenlegi telepítések klímatudatos szempontból még mindig nem eléggé átgondoltak, így a rossz faj- és fajtaválasztás miatt 2050-re akár 70% fölé emelkedhet a komfortzónájukon kívül élő városi fák aránya (Magyarországon ez az érték még magasabb lehet), ami a leromlásukhoz és végső soron a pusztulásukhoz vezet.

 

A betondzsungelekben a kedvezőtlen környezet miatt tehát nem elegendő csupán az ültetést megtervezni. Olyan fajokat (ezüst hárs, virágos gömbkőris, bugás csörgőfa, nyugati ostorfa) kell választani, amelyek képesek lesznek megbirkózni a jövőbeli, de már a jelenben is érzékelhető stresszfaktorokkal úgy, hogy közben az általuk nyújtott szolgáltatások mértéke nem csökken.

 

A város számára a klímatudatosan megtervezett és ez által egészségesen növekedő zöld infrastruktúra sokkal több hasznot hoz, hiszen a kiültetést követően kevesebb utógondozást igényel.

 

fa

 

Már most is a túlélésért küzdenek a városi fák, a helyzetük pedig nem lesz könnyebb

 

A városi fák felének jelenleg is komfortzónán kívül eső környezetben kell életben maradnia. Barcelona klímája például már most a város teljes faállományának kihívást jelent, és ugyanez a veszély leselkedik számos egyéb alacsonyabb szélességi fokon fekvő városra is.

 

Ezeken a területeken csupán a vizsgált fajok 2%-át nem fenyegetik a klímaváltozás okozta szélsőségek. A legtöbb forgatókönyv a jövőre nézve (egyelőre sajnos alapvetően jogosan) pesszimista, a legrosszabb esetben 2100-ra akár 4,4 °C fokkal növekedhet a globális átlaghőmérséklet, melynek a mesterséges felszínekben bővelkedő városok fokozottan ki vannak téve. A Kárpát-medence nagyvárosaiban ugyanezen forgatókönyv alapján a 21. század eleji 10-ről, akár 50-re nőhet az úgynevezett trópusi éjszakák száma, ami jelentősen megnehezíti minden élőlény számára az életet a városokban.

 

Ha szeretnétek több érdekességet is megtudni a városi fák hasznosságával kapcsolatban akkor ide kattintva tovább olvashatjátok a cikket.

Cikk és képek forrása: masfelfok.hu