Mi az újrahasználati központ, és hol van ilyen Magyarországon?

  • 2023. szeptember 29.
  • kovacseszter

Az újrahasználati központ a használt dolgok újrahasznosításának alternatív módja: az újrahasználati központban ugyanis új gazdára lelhetnek a régi holmik. Olyan hely, ahol segítenek megmenteni a feleslegessé vált, nem feltétlen régi dolgokat a hulladékká válástól.

Itt mindazon a tárgyak, amelyekre mások már nem tartanak igényt, új gazdára vagy akár új funkcióra is lelhetnek. Az újrahasználati központok Nyugat Európában már több évtizede működnek sikerrel.

Minél szélesebb körben terjesztve az újrahasznosítás „igéjét” a különböző újrahasználati központok segítenek megmutatni, hogy hogyan menthetőek meg a dolgok a hulladékká válástól, valamint hogyan, milyen módokon csökkenthető a termelt hulladék mennyisége.

Mi az a szemléletformáló és újrahasználati központ?

A szemléletformáló és újrahasználati központ egy olyan szervezet vagy szervezetek hálózata, amely összegyűjti, megjavítja és értékesíti vagy adományozza azokat a használt dolgokat, amelyek egyébként egyszerűen a szemétben végeznék.

Ezek a dolgok lehetnek bútorok, elektronikai cikkek, textíliák, könyvek, játékok, bizsuk, étkészletek, vagyis tulajdonképpen bármely olyan termék, ami egy kis javítással, csinosítással vagy épp újragondolással újra használatba vehető.

A szemléletformáló és az újrahasználati központok fő célja a körforgásos gazdaság előmozdítása, ami azt jelenti, hogy a termékeket és anyagokat a lehető leghosszabb ideig használják, ahelyett, hogy egy bizonyos idejű használat után kidobnák őket.

Miért fontos az újrahasználat?

A termékek újrahasználata számos előnnyel jár a környezet és a társadalom számára. Például a termékek újrafelhasználása:

  • Csökkenti a hulladéklerakókba vagy hulladékégetőkbe kerülő hulladék mennyiségét, amelyeknek ezáltal csökkenhet a károsanyag kibocsájtása.
  • Energiát és erőforrásokat takarít meg – olyan energiát és erőforrásokat, amelyek egyébként az újabbnál-újabb használati termékek előállításához szükségesek.
  • Mindezek által mérsékli azon üvegházhatású gázok kibocsátását, amelyek nagyban hozzájárulnak az éghajlatváltozáshoz.
  • Zöld munkahelyeket teremt, az újrahasználati ágazatban dolgozó emberek számára, valamint társadalmi elfogadást a hátrányos helyzetű vagy perifériára került emberek számára.
  • Segíti a jó minőségű, ugyanakkor megfizethető árú termékekhez jutást a fogyasztók, különösen az alacsony jövedelműek számára.

A RREUSE, az európai újrahasználat és javítás területén tevékenykedő szociális vállalkozások hálózata által készített tanulmány szerint egy tonna textil újrahasználata akár 12 tonna CO2-egyenértéket is megtakaríthat az elégetéssel szemben.

Egy tonna bútor újrafelhasználásával akár 1,5 tonna CO2-egyenértéket is megtakarítható, míg egy tonna laptop újrafelhasználása ennek a sokszorosát, akár 190 tonna CO2-egyenértéket is jelenthet. És mindez az újrafelhasználható termékeknek csak egy kis szelete, mégis milyen rengeteg szén-dioxid-megtakarítás – lehetne!

Hogyan működik egy tudatossági és újrahasználati központ?

Egy szemléletformáló tudatossági és újrahasználati központ úgy működik, hogy adott forrásokból (pl. háztartásokból, közintézményekből, célzott hulladékgyűjtő rendszerekből) összegyűjti a különböző használt termékeket. Természetesen mind a termékek leadásának, mind az átvételének megvannak a szigorú szabályai.

Ezeket a központokban önkéntesek vagy a helyi dolgozók kiválogatják: az elektromos cikkeket ellenőrzik, az eszközöket megtisztítják, megjavítják, kimossák vagy felújítják. Az újra használhatóvá vált dolgok így adományként vagy a használtcikk-boltokon esetleg online platformokon keresztül újra gazdára találhatnak.

Azok a termékek, amelyek nem felelnek meg az átvizsgáláskor, mert túl használtak, nem javíthatók vagy már semmiképpen sem képesek ellátni eredeti funkciójukat, akár új funkciót is kaphatnak. A semmilyen módon nem hasznosítható és újra fel nem használható árucikkek pedig további szelektálást követően részben vagy anyaguktól függően akár egészben újrahasznosításra kerülnek.

Milyen szerepeket tölt be egy újrahasználati központ?

Egy újrahasználati központ feladata tehát a használt tárgyak visszajuttatása a piacra, valamint az ehhez szükséges kereskedő platform vagy használtcikk-bolt működtetése és „reklámozása”.

Az újrahasználat elfogadását és elterjedését a központok így figyelemfelkeltő workshopokkal, kampányokkal, valamint az újrahasználattal kapcsolatos szemléletváltásra ösztönző tájékoztató programokkal, rendezvényekkel az újrahasználat előnyeiről és módjairól szóló oktatással társítják.

A hulladékcsökkentés valamint az újrahasználati kultúra elterjedésének érdekében a tudatossági és újrahasználati központok ráadásul a helyi önkormányzatokkal, a helyi érdekeltségű szociális szolgálatokkal, a civil szervezetekkel és iskolákkal együttműködve végzik fentebb említett tevékenységeiket.

Az újrahasználati központok sokfélék lehetnek – attól függően, hogy milyen kapacitással rendelkeznek, milyen termékekre specializálódnak, és milyen szolgáltatásokat tudnak kínálni a helyi közösségnek.

Van, ahol vásárolhatók és adományozhatók:

– használt, de jó állapotban lévő, jó minőségű textilek, takarók, ruhák, táskák, játékok, sportfelszerelések, bútorok, kerámia, porcelán és üveg tárgyak, konyhai eszközök, elektronikai cikkek, szerszámok és könyvek.

Illetőleg vannak olyan újrahasználati központok is, ahol az alábbi szolgáltatások is igénybe vehetők:

– élettartamuk meghosszabbítása érdekében a sérült eszközök szakszerű javítása, esetleg restaurálása,

– valamint a régi, nem javítható, de más módon még felhasználható eszközök számára új funkció találása vagy más termékekké történő átalakítása.

Egyes központok információ szolgáltatásával, bemutatók szervezésével, és oktatással is foglalkoznak:

– itt a javítási szolgáltatásokon túl lehetőséget kínálnak arra, hogy hozzáférjen bárki azokhoz az online és offline forrásokhoz, amelyek bővebb tájékoztatást nyújthatnak az újrahasználat lehetőségeiről, módjairól, továbbá alkalmat biztosítanak nem csak a központ egyes eseményeihez, összejöveteleihez való csatlakozásra, de akár a vásárokon, kiállításokon való részvételre is. Oktató programjaikon bárki megtanulhatja, hogy hogyan javítsa meg az eszközeit, vagy azt, hogy hogyan hasznosíthatja újra és hogyan cserélheti vagy adhatja el az új funkciót kapott termékeket.

Az újrahasználati központok három fő szerepköre:

Használati tárgyak leadása

Az újrahasználati központokban szinte bármit közvetlenül leadhatunk, ami számunkra már nem hasznosítható vagy feleslegessé vált, feltéve, ha azok állapota jó vagy javítható annak érdekében, hogy azokat esetleg mások még használni tudják. Leadható tehát minden olyan használati tárgy és eszköz, ami alacsony áron értékesíthető vagy a rászorulók számára odaadományozható.  

Egy újrahasználati központba leadott és onnan újra értékesített vagy eladományozott használt tárgy visszakerül a körforgásba, annak piacra való visszavezetése pedig segít csökkenteni a keletkező háztartási és egyéb hulladék éves mennyiségét azon túl, hogy egyben ugyanakkor hozzá is járul a tárgyak értékének megőrzéséhez.

Például egy anyaghibás, vagy elkoszolódott, de még jó általános állapotú használt fotel, vagy íróasztal, amely leadásra kerül egy újrahasználati központban némi tisztítást vagy kisebb renoválást követően, még jó szolgálatot tehet egy szűkösebb anyagi keretekből gazdálkodó család számára. Csak azok tudják, milyen nehéz nulláról bebútorozni egy kis lakást, akik már voltak hasonló cipőben: nem csak az alap bútorok, de néha még egy pár teásbögre vagy kávéspohár beszerzése is hatalmas terhet jelenthet.

Használt tárgyak eladása

Sokan vannak, akik évről-évre alig várják az évenkénti lomtalanítást, mert a kirakott holmik között nézelődve gyakran bukkannak igazi kincsekre pl. egy makramé virágtartóra, selyem borítójú, régi könyvekre vagy épp egy már forgalomban nem kapható társasjátékra.

Vannak olyanok is, akik ilyenkor kifejezetten olyan egyedi tárgyakat keresnek, amikre épp szükségük van, de újonnan túl költséges volna beszerezniük, mint egy rácsos babaágy, egy asztal, vagy épp egy virágtartó.

Mindez azonban az újraközpontokban egész évben megtalálható, és szinte jelképes összegért (raktározási díjért) megvásárolható.

Az újrahasználati központok nem csak fogadják a leadott használtcikkeket, de szinte minden esetben használtcikk-boltot is működtetnek, ahol azokat az oda betérők megvásárolhatják, szinte jelképes áron. Az újrahasználati központok boltjai többnyire igen vegyes árupalettával rendelkeznek, nem csak használt textíliákat, de használtcikkeket is árusítanak helyszíneiken.

Általában az alábbi termékeket találhatjuk meg a központok boltjainak kínálatában:

  • Kis és nagybútorok: székek, puffok, fotelek, asztalkák, komódok, szekrények és szekrénysorok
  • Elektronikai cikkek: órák, rádiók, tévék, telefonok, fényképezőgépek stb.
  • Egyéb háztartási eszközök: étkészletek, konyhai eszközök stb.
  • Háztartási textíliák: függönyök, terítők, konyharuhák, plédek, takarók, ágyneműk stb.
  • Ruhák: Női, férfi és gyermekruhák
  • Könyvek: tankönyvek, magazinok, könyvek stb.
  • Gyermekjátékok: plüssállatok, babák, kirakók, autók, kártyák stb.
  • Sportcikkek: labdák, ugrálókötelek, korcsolyák, teniszütők stb.

 

Azonban egyes újra-központok további szolgáltatásokat is nyújthatnak, például:

  • Kiszállíthatják a már megvásárolt nagyobb bútorokat vagy nagyobb mennyiségű megrendeléseket.
  • Megjavíthatják a törött tárgyakat.
  • A hibás, nem működő vagy más módon el nem adható eszközöket kreatívan átalakíthatják más termékekké.
  • Tippeket, tanácsokat adhatnak a megunt, régi eszközök újrahasznosítására, átalakítására, a megvásárolt tárgyak (élettartamuk meghosszabbítása érdekében történő) gondozására.

Szemléletformálás

Az újrahasználati központ egyben szemléletformálással is foglalkozik, ennek egyik eszköze a figyelemfelkeltés, a nyilvánosság minél több csatornán történő elérése, tájékoztatása.

Miről? Többek között arról, hogy miért is van szükség az újrahasználatnak mint természetes eljárásnak és hulladékcsökkentési módszernek a bevezetésére a köztudatba, valamint a hulladékok megsemmisítésének környezetre gyakorolt káros hatásairól, és arról, hogy az újrafelhasználás hogyan hathat erre.

A szemléletformálást az alábbi csatornákon keresztül végzik az újraközpontok:

  • Közös műhelyek működtetésével, ahol gyakorlati és interaktív foglalkozásokat szerveznek, ahol az újrahasználattal kapcsolatos ismereteket sajátíthatnak el az odalátogatók, valamint gyakorlati tudást is szerezhetnek például arról, hogy kidobás helyett miképpen reparálhatják meg vagy alakíthatják át megunt vagy elromlott eszközeiket.
  • Az újrahasználatot népszerűsítő kampányokat indíthatnak, amelyhez csatlakozva az emberek nem csak új információkhoz juthatnak, de akár kihívásokat is teljesíthetnek, vagy épp műhelyfoglalkozásokon vehetnek részt, esetleg különböző akciókat használhatnak ki a vásárlás során.
  • Nyílt eseményeket, pl. fesztiválokat, vásárokat, díjátadó rendezvényeket szervezhetnek amelyeken az embereknek bemutathatják az újrahasználat előnyeit, vagy amelyen a csatlakozók eladhatják kreatívan újragondolt eszközeiket.
  • Online és offline kiadványokat adhatnak ki, hírleveleket küldhetnek, weboldalt és alkalmazásokat működtethetnek, jelenlétükkel az online platformokon népszerűsíthetik az újrafelhasználást és ösztönözhetik az embereket az újrahasználatra.

Hol vannak ilyen újrahasználati központok Magyarországon?

Magyarország részt vett egy az újrahasználati és javítási központok valamint hálózatok fejlesztésének elősegítését célzó projektben (CERREC projekt), amelynek köszönhetően elkezdődött valami: több kísérleti intézkedés is történt és számos újrahasználati központot hoztak létre.

Budapesti Központok régen és ma

Magyar Újrahasználati Központ (HRC)

Ennek folyományaként 2013-ban társadalmi vállalkozás keretében létrejött az első Magyar Újrahasználati Központ (HRC), Budapesten.

Itt már az indulástól használt textíliákat, bútorokat, elektronikai cikkeket, játékokat és könyveket gyűjtöttek, javítottak és értékesítettek amellett, hogy később workshopokat is tartottak, és különböző rendezvényeket is szerveztek, valamint képzési és munkalehetőséget is biztosítottak a fogyatékkal élők számára.

Reuse Network Hungary (RNH)

A HRC-t hamarosan követte 2014-es alapítással a Reuse Network Hungary (RNH), amely az újrahasználat elősegítése és a javítás területén tevékenykedő szervezetet tömörítő szövetség volt – akik ráadásul érdekképviselettel is foglalkoztak nemzeti és európai szinten.

Szemléletformáló és Újrahasználati Központ

2016 nyarán két Szemléletformáló és Újrahasználati Központ (SZÚK) nyitott meg a fővárosban, ami egyben szelektív hulladékgyűjtő udvar is: az egyik a XV. kerületben, a másik a XVIII. kerületben.

A különböző szemléletformáló és gyakorlati programokon kizárólag előzetes egyeztetést követően lehet résztvenni.

címe1181 Budapest, Besence u. 1/a
elérhetősége+36 20 346 9757 / +36 1 700 7000
nyitvatartásaszombat-vasárnap:  8:00-16:30
ebédszünet: 12:00-12:30
címe1151 Budapest, Károlyi Sándor u. 166.
elérhetősége+36 20 357 1589 / +36 1 700 7000
nyitvatartásahétfő-péntek: 8:00-19:30
ebédszünet: 13:00-13:30
a szolgáltatás jellegeMindkét Központ helyszín magán a hulladékudvar működtetésén és újrahasználattal kapcsolatos funkciók ellátásán kívül edukáció-szemléletformáló feladatokat is ellát, továbbá helyszínt és akár alapanyagot is biztosít (iskolák valamint óvodás csoportok számára) igény szerinti kreatív kézműves foglalkozások megtartásához, közel 100 fő befogadására alkalmas oktatótermeikben.

A különböző szemléletformáló és gyakorlati programokon kizárólag előzetes egyeztetést követően lehet résztvenni.

Humusz Szövetség

A Humusz Szövetség egy civil szervezet, amely egy egyedülálló környezetvédelmi szemléletformáló központot hozott létre, ahol sok érdekes programon lehet részt venni, valamint használtcikk-boltot és online platformot működtet használt áruk cseréjére, azonban mindenképpen érdemes hozzájuk személyesen is ellátogatni.

Izgalmas előadásokkal, tanösvénnyel és kerti tavas-madárcsicsergős környezettel várják a látogatókat.

címe1111 Budapest, Saru utca 11.
elérhetősége+36 1 445 0168
nyitvatartásahétfő-péntek: 9.00 – 17.00  
a szolgáltatás jellegehasználtcikk-boltot és online platformot működtet használt áruk cseréjére

Miskolc: Mirehu Nonprofit Kft.

A MireHu újrahasználati központ a MiReHu Nonprofit Kft. 3527 Miskolc, József Attila utca 65. szám alatt található telephelyén került kialakításra.

MÚK-ba behozható tárgyak listája:

  • jó állapotú lakberendezési tárgyak, bútorok,
  • jó állapotú sporteszközök pl. kerékpár, labda, roller stb.,
  • jó állapotú konyhai eszközök,
  • jó állapotú könyvek,
  • feleslegessé vált, de még biztonságosan használható (nem elektromos) eszközök,
  • minden olyan egyéb tárgy, eszköz, amely a háztartásokban feleslegessé vált, de más személy által még a mindennapi élet során használható.

Hangsúlyozandó, hogy a központ elektronikai termékeket nem vesz át. A tárgyakat lehetőség szerint még használható, sérülésmentes állapotban szükséges leadni.

Itt a lakosok minden hét utolsó munkanapján soron kívül, ingyenesen adhatják le a feleslegessé vált tárgyaikat valamint regisztrálás után egy, a tárgyak utáni szinte jelképes raktározási díj készpénzes megfizetését követően lehet is tőlük vásárolni.

Így is megtalálhatók a neten: Miskolci Újrahasználati Központ (MÚK)

címe3527 Miskolc, József Attila utca 65.
elérhetősége+36 21 3500 035 / +36 46 200 327
a szolgáltatás jellegehasználtcikk-boltot és online platformot működtetnek használt áruk cseréjére

 

Szombathely: a SZOVA

A szombathelyi újra-szolgáltatást idén, az év elejével indította el a SZOVA Nonprofit Zrt. és igen népszerű, ami érthető is, hiszen egy kisbútor 1-2 ezer, egy fotel 3-5 ezer, egy komplett szekrénysor pedig csak 10-15 ezer forintba kerül.

A Vasút utca 15. szám alatt található telephelyen januártól olyan tárgyakat adhatnak le magánszemélyek, amelyek számukra már szükségtelenné váltak, viszont jó állapotúak, sérülésmentesek, eredeti funkciójukat még maradéktalanul betöltik és nem szennyezettek.

Játékokat, könyveket náluk akár már 100-150 Forintos darabáron is találhatunk, azonban háztartási textileket, ruhákat és elektronikai eszközöket nem árulnak. A lakosok ingyen átadhatják a még jó állapotban lévő eszközeiket és bútoriakat, csak annyit kell tenni, hogy nyilatkoznak a lemondó szándékukról.

Sporteszközöket, konyhai eszközöket, könyveket, gyerekjátékokat, lakásdekorációkat, feleslegessé vált, de még biztonságosan használható eszközöket, lakberendezési tárgyakat, bútorokat egyaránt várnak a SZOVA munkatársai, elektronikai eszközöket és ruhákat azonban nem lehet leadni.

címe9700 Szombathely, Vasút utca 15.
elérhetősége+36 94 900 450
nyitvatartásaKedd: 16.00 – 18.00
Csütörtök: 16.00 – 18.00
Szombat: 08.00 – 14.00
a szolgáltatás jellegehasználtcikk-boltot működtetnek használt áruk cseréjére

Veszprém: A r(E)gyetem

A Pannon Egyetem Újrahasználati Központja a r(E)gyetem 2022-ben nyitotta meg kapuit saját dolgozói és hallgatói részére azzal a céllal, hogy megismertesse velük a használt, de még újrahasználható dolgok értékét.

Keddenként tart nyitva és leadni valamint vásárolni is csak ekkor lehet náluk, azonban szinte mindent fogadnak, amire másnak még szüksége lehet a feleslegessé vált bútoroktól és szerszámoktól a hanglemezeken és könyveken át a sport- és konyhai eszközökig.

címe8200 Veszprém, Nárcisz utca 12. (az egykori Tudósotthon)
elérhetősége+36 94 900 450
nyitvatartásaMinden kedden
a szolgáltatás jellegehasználtcikk-boltot működtetnek használt áruk cseréjére

Zemplén: A Zempléni Újrahasználati Központ (ZÚK)

A Zempléni Újrahasználati Központ azért jött létre, hogy feleslegessé vált, de még használható és jó állapotú tárgyak ne a hulladéklerakóba kerüljenek.

Náluk több címre is lehet jó állapotú tárgyakat leadni: Encsen, Sátoraljaújhelyen, Szerencsen, Tiszaújvárosban az üzemelő hulladékudvarok várják a felajánlásokat.

Az Újrahasználati Központba olyan tárgyakat adhatnak le természetes személyek, amelyek már valaki számára szükségtelenné váltak, viszont jó állapotúak, sérülésmentesek és eredeti funkciójukat még maradéktalanul betöltik:

  • lakberendezési tárgyak, bútorok,
  • sporteszközök pl. kerékpár, labda, roller stb.,
  • konyhai eszközök,
  • könyvek,
  • feleslegessé vált, de még biztonságosan használható (nem elektromos) eszközök

Az Újrahasználati Központ is a fenti címen került kialakításra, így az újrahasználatra leadott tárgyak közül itt lehet válogatni.

címe3900 Szerencs, Eperjes u. 7.
elérhetősége+36 47 560 149
nyitvatartásaKedd, Csütörtök 8:00-16:00 Szerda, Péntek 8:00-18:00 Szombat 8:00-12:00
a szolgáltatás jellegehasználtcikk-boltot működtetnek használt áruk cseréjére

 

Mit és hogyan lehet vásárolni az újrahasználati központokban?

Mint ahogy arról már szó volt, szinte bármi megtalálható egy-egy újrahasználati központban a bútoroktól a játékokon és az elektronikai cikkeken át a ruhákig, vintage ruhakiegészítőkig és könyvekig és (többnyire regisztrációt követően) meg is vásárolhatók, ha kifizetjük azok jelképes árát, vagy tárolásának díját.

Akár olyan ritka használati tárgyakra is rá lehet bukkanni, amelyek igazi kincsek lehetnek, mint például egy régi, dedikált könyv, egy vintage bross, egy kis kristály váza vagy egy ritka gramofonlemez, sőt, akár egy-egy barokk fotelre vagy kártyaasztalkára is rábukkanhat az, ki értő szemmel, ügyesen keres. Hiszen ahogyan a mondás is tartja, ami az egyiknek szemét…

Dr. Rónay P. Tamás | Korábbi egyetemi oktató, szövegíró. Főként humán, illetve természettudományos cikkeket ír. Otthonosan mozog az okostechnológiák és megújuló erőforrások, zöld technológiák világában.

forrás: xforest.hu