Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megszavazták: nem mutyi a mutyi

  • 2015. január 27.
  • névtelen (nem ellenőrzött)
Nem számít, ha milliókkal károsították meg a fogyasztókat, nem lehet megbüntetni azokat a cégeket, amelyek kartelleztek a 2012–2013 között kiírt állami hulladéktendereken.

A Napi.hu cikke szerint többek közt ezt szavazta meg észrevétlenül az Országgyűlés, amikor tavaly decemberben egy salátatörvényre a képviselők többsége az igen gombbal voksolt.

Bár a cégek közti áregyeztetés a legtöbbször nehezen bizonyítható, a legsúlyosabb, a fogyasztókat megkárosító ügyek közé tartozik, amelyet a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is szigorúan büntet. Már ha megengedik. Ugyanis ahogy korábban a dinnyekartell esetében, a kormány a napilap beszámolója szerint a kormány a hulladékkartellezés felett is szemet huny.

Dankó Béla, fideszes képviselő indoklása szerint nem kartellezés ezeken a tendereken a cégek közti egyeztetés, sőt jellegüknél fogva igénylik, hogy a résztvevők folyamatos konzultációt folytassanak, és az egyeztetés ahhoz is kell, hogy a pályázatok ne legyenek eredménytelenek. A módosítás 2015. január 1-jétől hatályos, ám az a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazandó.

Az eset érdekessége, hogy a GVH tavaly szeptemberben kartellezés gyanújával eljárást indított négy cég ellen. Az Alcufer Kft., a FE-Group Invest Zrt., a Selector Kft. és az Elektronikai Hulladékhasznosító Kft. székhelyén, illetve telephelyén már helyszíni kutatást is tartottak. Erős a gyanú, hogy a cégek 2012-től egyeztettek és információkat osztottak meg egymással annak érdekében, hogy az OHÜ Nonprofit Kft. által 2012 és 2014 között kiírt közbeszerzési eljárásokat felosszák, a beadásra szánt ajánlatokat és árakat egyeztessék.
Az uniós közbeszerzési értesítőben (TED) közzétett OHÜ-közbeszerzések adatait átnézve az érintett 2012–2013-as eljárások értéke meghaladhatja a kétmilliárd forintot. Az év végén előbb lecserélték az OHÜ ügyvezetőjét, majd a kormány gyorsan megszüntette a szervezetet.

Forrás: index.hu