Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Meghatározó a hulladékégetők higanykibocsátása

  • 2006. november 03.
  • humusz
incin_busters_graphicFrancia kutatók feltérképezték a mediterrán térség légköri higany emisszióját, és azt találták, hogy a hulladékégetõk meghatározó szerepet játszanak a térség higanyterhelésében.
Francia kutatók feltérképezték a mediterrán térség légköri higany emisszióját, és azt találták, hogy a hulladékégetők meghatározó szerepet játszanak a térség higanyterhelésében. Adataik alapján az antropogén higanykibocsátás mintegy 26%-ért a hulladékégetők felelősek. Emellett a cementgyárak és a fosszilis tüzelőanyagok elégetése a két másik alapvető forrás. E három tevékenység együttesen az antropogén higanykibocsátás 82%-át adja, a mediterrán térségnek. Az emberi kibocsátás mellett jelentős a természetes forrásokból származó higany terhelés is, amelynek elsődleges forrás a vulkáni tevékenység, és a tengervízből kipárolgó higany.
A kutatók felhívták a figyelmet, hogy a térség évi 215 tonnás higanykibocsátása nemcsak Európai szinten, de globálisan is jelentős. Megállapították, hogy az elmúlt két évtizedben a kibocsátás éves szinten 3%-kal nőtt, és amennyiben a környezetvédelmi szabályozás nem szigorodik, úgy az elkövetkező esztendőkben is évi közel 2%-os emelkedésre lehet számítani.

Forrás: Pacyna et al., 2006. Science of the Total Environment 370:147-156