Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Már megint hitelből éljük fel bolygónkat

  • 2014. augusztus 25.
  • noripalko
Szerző: 
noripalko

Idén minden eddiginél korábban, már augusztus 19-én elérkeztünk a globális túlfogyasztás napjához. Az emberiség egyre gyorsabban éli fel a rendelkezésére álló energiaforrásokat, így már nyár végére felhasználtuk azokat az erőforrásokat, amelyeknek - fenntartható módon - egy teljes évig elegendőnek kellett volna lenniük. 

A Föld lakossága 2014-ben közel 8 hónap alatt használta el azt az erőforrás-mennyiséget, amelynek egy évre elegendőnek kellene lennie ahhoz, hogy bolygónk a jelenlegi állapotában fennmaradhasson. Az év hátralévő részét már a „vörös tartományban” töltjük, azaz túlfogyasztjuk a bolygó erőforrásait.

A Global Footprint Network minden évben kiszámítja, hogy az adott évben mennyi erőforrás érhető el, illetve mennyit képes a Föld megújítani, hogy ellensúlyozza az ember ökológiai lábnyomát. Ezt úgy mérik, hogy a Föld biológiai kapacitását elosztják az emberiség ökológiai lábnyomával, és ezt a hányadost megszorozzák az év napjainak számával. Az emberi fogyasztás idén augusztus 19-én érte el azt a szintet, amit a Föld még képes lenne újratermelni. Ez a nap 2000 óta egyre előrébb kerül a naptárban: az ezredfordulón október elejéig még nem léptünk át a túlfogyasztás tartományába, idén azonban már augusztusban elérkeztünk ehhez a ponthoz.

A Föld lakossága folyamatosan növekszik, ezzel párhuzamosan az energia és a természeti erőforrások felhasználása is egyre nagyobb méreteket ölt. Jelenleg egy év alatt annyi erőforrást használtunk fel, amennyit csak bolygónk másfélszerese lenne képes újra előállítani. A túlfogyasztást alapvetően négy dolog határozza meg: hogy mennyit fogyasztunk; milyen technológiával, illetve mennyire hatékony eszközöket gyártunk és használunk; a Föld népessége; és végül, hogy mekkora a természet által aktuálisan „elfoglalt” terület.

Az ökológiai lábnyom felét a gyorsan növekvő szén-dioxid kibocsátás adja. Ez a szennyezés tehető felelőssé az üvegházhatás kialakulásáért, de az éghajlatváltozásban is nagy szerepet játszik. A kibocsátott szén-dioxid mennyiségének mérséklésével jó eséllyel csökkenne az ökológiai lábnyomunk és fenntarthatóbbá válna a Föld. Az ökológiai lábnyommal kapcsolatos adatokra alapozva a globális túlfogyasztás napja megfelelő alkalom arra, hogy számot vessünk azzal, mennyire zsigereljük ki bolygónkat.

A WWF a jövő hónapban teszi közzé kétéves jelentését a legveszélyeztetettebb fajok helyzetéről. A jelentés kitér a bolygó állapotára és az emberi tevékenység okozta hatásokra is. Sajnos a jelenlegi trendek azt mutatják, hogy az élőhelyként szolgáló esőerdők folyamatosan zsugorodnak, egyre kevesebb a tiszta ivóvíz és egyre több káros anyag kerül a természetbe. Ha időben cselekszünk, megfordíthatjuk a trendet, így megfékezhetjük az ökológiai lábnyom növekedését, és a Föld élhető maradna gyermekeink számára is.

Forrás: greenfo.hu