Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ljubljana, az első Nulla Hulladék főváros az EU-ban

  • 2014. szeptember 09.
  • Csilla
Szerző: 
Csilla

Ljubljana főpolgármestere szeptember 8-án jelentette be elkötelezettségüket a Nulla Hulladék stratégia iránt, ezzel csatlakozva a Nulla Hulladék önkormányzatok európai hálózatához, mint első főváros. Három másik szlovén önkormányzat - Vrhnika, Borovnica és Log Dragomer - is bekapcsolódott a hálózatba.

 

A szlovén főváros főpolgármestere, Zoran Jankovic, Ljubljana Városházán tartott sajtókonferencián jelentette be a főváros elkötelezettségét a Nulla Hulladék irányába. Az eseményen részt vett még Stojan Jakin, Vrhnika polgármestere, Rossano Ercolini, a Zero Waste Europe ("Nulla Hulladék Európa") elnöke és Enzo Favoino, a szervezet tudományos bizottságának elnöke, akik megerősítették, hogy Ljubljana, három másik szlovén önkormányzattal együtt csatlakozik a Nulla Hulladék közösségek európai hálózatához. Ezzel a lépéssel Ljubljana vált az első európai fővárossá, amelyik elfogadja a Nulla Hulladék stratégiát.

Ljubljana jelenleg is az elsők között szerepel Európában a szelektálás és a hulladékmegelőzés tekintetében. A lakossági hulladék 60%-át gyűjtik szelektíven, és a maradék egy főre jutó hulladéktermelés kevesebb, mint 150 kg/év. A főváros célja, hogy 2025-re 78%-ra emelkedjen a szelektálás aránya, és emellett csökkentsék a fennmaradó szemét mennyiségét 60kg/fő/év-re. A Nulla Hulladék stratégia adoptálásával kizárják hulladékégetők építését, hogy a nem újrahasznosítható hulladék mennyiségének csökkentésére, valamint a megelőzésre és újrahasznosításra tudják a hangsúlyt fektetni.

Rossano Ercolini a Zero Waste Europe nevében fogadta Ljubljanát, mint első, de biztosan nem utolsó Nulla Hulladék fővárost. "Ami igazán számít, az a hulladékcsökkentés iránti folyamatos elkötelezettség az újrahasznosítás részesedésének növelése mellett, valamint a lakosság és civil társadalom bevonása a hatékony erőforráshasználatba" - hangsúlyozta Ercolini.

A három másik tepelülés, amelyik csatlakozott a hálózathoz, az Vrhnika, Borovnica és Log Dragomer. A városok jelenleg 76%-át gyűjtik szelektíven a hulladéknak, és 2020-ra a cél 80%. A megmaradó lakossági hulladék mennyisége 80 kg/fő, amelyet 70 kg-ra terveznek csökkenteni.

Erika Oblak, a Nulla Hulladék szlovén koordinátora kiemelte a lakosság részvételének fontosságát, akik nélkül semmiféle újrahasználati és újrahasznosítási rendszer nem működne sikeresen. A mai napon megrendezett konferencián fogja a Zero Waste Europe bemutatni a legjobb gyakorlatokat, azonfelül megvitatják a nulla hulladék stratégia kivitelezésének lehetőségeit Szlovéniában.

Az európai Nulla Hulladék szervezet a múlt héten publikált három esettanulmányt Európában, ahol sikerrel járt a nulla hulladék stratégia bevezetése, ezzel buzdítva további közösségeket a csatlakozáshoz. Az olasz Capannori és a katalán Argentona mellett szerepel a szlovén Vrhnika esete is. A tanulmányokban megtudhatjuk, hogy miként kerül előtérbe a megelőzés, újrahasználat és újrahasznosítás az égetés és lerakás elavult módszereivel szemben, ezzel spórolva pénzt, teremtve új munkahelyeket és tisztább, egészségesebb környezetet a lakosok számára. Az esettanulmányok angol nyelven ingyenesen elérhetőek innen.

forrás: zerowasteeurope.eu