Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zöld, öko, bio?

  • 2013. január 10.
  • Axi

Egyre „divatosabb” a zöld, az öko, a bio, mégis nehéznek tűnik a változtatás a mindennapokban. Ebben segít az Ökoszolgálat Alapítvány immáron harmadik alkalommal, január 17-én induló Öko háztartás tréningje, ahol ismert szakértők mutatják be a környezettudatos háztartásvezetés elméleti és gyakorlati praktikáit.

A program sikerét igazolja, hogy a Katerva Award zsűrije rengeteg pályázó közül beválasztotta a díj „életmódváltás” kategóriájának döntősei közé. A Katerva egy 2011-ben alapított nemzetközi fenntarthatósági díj. A 2012-es Katerva díjat 2013. március 7-én, New Yorkban adják át olyan innováció tulajdonosának, melyet fenntarthatósági szempontból a legjobbnak tartanak.

A Katerva a világ minden részéről gyűjti össze a fenntarthatósággal kapcsolatos programokat. Az innovációkat 10 kategóriában jelölik: 1. élelmiszerbiztonság, 2. életmódváltás, 3. gazdaság, 4. ökoszisztéma megőrzése, 5. nemek egyenlősége, 6. nyersanyagok és erőforrások, 7. emberi fejlődés, 8. energia, 9. közlekedés és szállítás, 10. városi tervezés.

A díjnyertes innovációt elismert üzleti és fenntarthatósági szakemberek, illetve a mögöttük álló nemzetközi tanácsadó cégek segítik abban, hogy minél gyorsabban elterjedjen a világban, ezáltal globális szinten is éreztesse hatását. A nyertes innováció tulajdonosának számos nemzetközi együttműködésben történő részvételre van lehetősége.

Az Ökoszolgálat ökoháztartási tréningjét 2012 tavaszán jelölték a díjra, júniusban választották be a jelöltek közé, majd novemberben bekerült a 'behavioral change' (életmódváltás) kategória első 5 helyezettje közé. 2013. január folyamán derül ki, hogy melyik az a 10 innováció, amelyek kategóriagyőztesként versenyben maradnak a díj elnyeréséért. A verseny fontos állomása lesz a 2013. január 14. és 29. között megtartott online közönségszavazás a www.katerva.org oldalon, aminek eredményeként egy innováció megkapja a közönségdíjat (People's Choice Award).

Számítanak rátok is!