Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vegyszerrel mérgezett virágpor Európában

  • 2014. május 06.
  • noripalko
Szerző: 
noripalko

A méhek napján tette közzé a Greenpeace magyar nyelven is kutatási eredményeit összefoglaló tanulmányát. Az európai méhlegelőkről gyűjtött virágporminták több, mint kétharmada különböző mérgező anyagokat tartalmaz. A méhek táplálékában megtalálhatók nagy agrovegyipari cégek által gyártott rovarölő, atkaölő, gombaölő szerek és gyomirtók.

A méhek terhe című vizsgálati anyag átfogóan, ellenőrzött laboratóriumi körülmények között vizsgálta az Európában gyűjtött virágport. Összesen 53 féle vegyszert találtak a mintákban, köztük már betiltott anyagot is. Magyarországi mintákban 10 féle vegyi anyagot mutattak ki. 

A méheknek ezek az anyagok nagy terhet jelentenek, egy részüket el is pusztítja. A vizsgálat ismét aláhúzza az európai mezőgazdasági modell komoly káros következményeit. Európában még mindig nagy mértékben használnak vegyszereket, és az agrovegyipari óriáscégek befolyásuk alatt tartják a gazdálkodást. A Greenpeace felhívja a figyelmet a helyzet súlyosságára, és arra, hogy minél előbb át kell állni az ökológiai gazdálkodásra.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) is elismeri, hogy a méhek és más beporzók egészségügyi állapotáról hiányosak az ismereteink. Így a növényvédő szerek káros hatásairól szélesebb körű kutatások szükségesek az Unió és a nemzeti döntéshozók kezdeményezésére. A Greenpeace azonnali beavatkozást vár: a beporzókra káros növényvédő szerek teljes tilalmát, beporzóvédelmi akciótervet és az ökológiai gazdáslkodás elterjesztésének támogatását.

Forrás: www.greenfo.hu