Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Új öko-innovációs fejlesztési pályázatot indított az EU

  • 2010. július 29.
  • Kump Edina

A pályázat célja üzleti lehetőségekké változtatni a környezetvédelmi kihívásokat azon vállalkozások beruházásai esetén, amelyek piacképessége és környezetvédelmi hatása bizonyított. A kiírás által támogatott fejlesztésekből jelentős piacélénkítés és munkahelyteremtési lehetőség származhat, illetve segíti tőkéhez jutni azon beruházásokat, amelyek a természeti források felhasználásának hatékonyságát növelik. A beadási határidő szeptember 9-e.

Az Európai Unió jövőjének fenntarthatóságához és versenyképességéhez nélkülözhetetlen a zöld technológia és az öko-innováció nyújtotta lehetőségek kihasználása. Az Európai Bizottság 35 millió eurós összértékű (10 milliárd Ft) öko-innovációs pályázatot indított el, amelynek célja üzleti lehetőségekké változtatni a környezetvédelmi kihívásokat - hangsúlyozta Olajos Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium energia és klímapolitikai helyettes államtitkára, buzdítva a hazai vállalkozásokat a pályázaton való részvételre.

Az EU Versenyképességi és Innovációs Programja, a Competitiveness and Innovation Programme (CIP) támogatja az öko-innovációt, ezáltal jelentősen hozzájárulva a Környezetvédelmi technológiák európai akciótervének (Environmental Technologies Action Plan - ETAP) megvalósulásához. A program főleg a környezetvédelmi- terméket, szolgáltatásokat, menedzsmentet vagy eljárásokat kifejlesztő kis- és középvállalkozások olyan beruházásait segíti, amelyek még nem jutottak el a sokszorosíthatóság állapotába, de piacképességük és környezetvédelmi hatásuk bizonyított. A versenyképességért és az innovációért felelős végrehajtó ügynökség, az Executive Agency for Competitiveness and Innovation (EACI) gondozásában megjelenő pályázat beadási határideje 2010. szeptember 9-e. A kiválasztásra került projektek költségvetésük 50%-áig támogathatók.

A pályázati kiírás a természeti források felhasználásának hatékonyságát növelő beruházások tőkéhez jutását segíti, ezáltal javítja az újrahasznosító iparágak versenyképességét, és támogatja az innovatív termékek fejlesztését. Emellett ösztönzi az olyan fenntartható épülettechnológiai termékek fejlesztését, amelyek zöldebb fejlesztésű építéstechnikai alapanyagokat és technológiákat, újrahasznosított anyagokat tartalmaznak, illetve lehetővé teszik a megújuló energiaforrások jobb felhasználását. Az élelmiszer és ital szektorban segíti a tisztább gyártási és csomagolási folyamatok fejlesztését, és új utak keresését a gyártási hulladék-veszteségek csökkentésére. A pályázat kiterjed a "zöld üzleti megoldásokra", a beszerzési metódusok hatékonyságának javításától, a természeti források óvatosabb felhasználásán keresztül a gyártási folyamatok zöldebbé tételéig, egészen a szállítói láncolat fenntartható gyakorlatainak fejlesztéséig.

2008 és 2013 között a CIP programmal megvalósuló öko-innovációs kezdeményezések teljes költségvetése 200 millió euró (mintegy 57 milliárd Ft). A program rendkívüli sikerességét az is mutatja, hogy 2008-hoz képest a 2009-ben 50%-kal növekedett a pályázati kedv, így 32 országból 614 szervezet pályázott. Spanyolország, Olaszország és Németország nyújtotta be a legtöbb javaslatot, de új belépők is megjelentek Izlandból, Szerbiából és Albániából.

2010 nyarán közel 100 projekt fut, amelyeket az Európai Unió közel 60 millió euróval támogat. A támogatási források mellett a kiválasztott belépők nagyjából ugyanekkora összeget mobilizálnak a privát szektor és azon közintézmények tőkéjéből, amelyek részei voltak az adott projekt-konzorciumnak.

Szomorú, de Magyarországról nem érkezett eddig nyertes pályázat, pedig a kiírás által támogatott fejlesztésekben jelentős piacélénkítés és munkahelyteremtési lehetőség származhat.

A 2009-es kiírás során tőkéhez jutott beruházások az öko-innováció széles skáláját ölelik fel, hiszen a támogatottak között éppúgy szerepel egy újrahasznosított papír és műanyag keverékéből készült új típusú tejesüveg fejlesztésére létrehozott konzorcium, mint a gyümölcs címkézésében használt hagyományos papír címkék kiváltására lézer technológiát bevezető vállalat.

Az Europe 2020 Stratégia, a CIP öko-innovációs hozzájárulásával az "okos növekedés"-re alapozva egy új gazdasági jövőt épít. A tudáson, az innováción, a zöld növekedés ösztönzésén alapuló gazdaság hívatott előmozdítani a versenyképes, alacsony karbon-lábnyomú és a természeti forrásokat hatékonyan felhasználó gazdaság kiépülését.

E folyamatra lehet kiemelkedő példa az alábbi két öko-innovációs fejlesztés.


Műanyag felhasználása a beton gyártásában

A NUMIX projekt, az újrahasznosított műanyag használatának bevezetését célozza az építőiparban. Az innovatív ipari eljárásokat felhasználó projekt során az újrahasznosított műanyag kiválogatásával könnyített beton és habarcs adalékanyagot állítanak elő, műanyag szemcsék és pelyhek formájában. A pelyhek gyártására már működik egy gyáregység, amelyet a beton-gyártók nagyfokú érdeklődése kísér.

A projekt két nyomasztó környezetvédelmi problémára is megoldást jelent, hiszen megbízható és környezetbarát alternatívája lehet a világ egyenletesen növekvő beton igényére éppúgy, mint az EU hatalmas mennyiségű műanyaghulladékának újrahasznosítására.


Vízfelhasználás a borkészítés során

A program célja a szőlőültetvényeken használt növényvédőszerek és egyéb vegyszerek, valamint a borkészítés során felhasznált nagy mennyiségű ivóvíz kiváltása két új ökológiailag kedvező technológia piaci bevezetésével. A technológia lényege egy új szűrő berendezés és egy újrahasznosító rendszer, amely a növényvédő-, és gombaölő szerek felhasználásának 20%-kal való csökkentését és 30 %-kal kevesebb víz felhasználását teszi lehetővé. Emellett a képződött szennyvíz 10 %-kal való újrahasznosítása, és az elfolyt mennyiség 10 %-kal való csökkentése is lehetővé válik. A műszaki munka kiegészítéseként a konzorcium egy környezetvédelmi- és minőség- menedzselési módszer kifejlesztésén is dolgozik.
Jelenleg öt bortermelő országban mutatják be a projektet, amely az elképzelések szerint 56 000 bortermelő versenyképességét javíthatja.

Forrás: TőzsdeFórum