Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tolna megyei jó gyakorlat

  • 2011. április 17.
  • Kump Edina

A csoda helyszíne a tolna megyei Dombóvár. Pár éve sokat hallhattunk róla, hisz az első magyarországi dohányzás-korlátozást itt, Dombóváron vezették be még 2006-ban. Ekkor még nem a dohányzást, csak a csikkek utcai eldobálását büntették (http://humusz.hu/hirek/csikk-kommando/1435). 2007-ben módosult a település köztisztasági rendelete is, ekkor tiltották meg a dohányzást a játszótereken, egyes közterületeken, a közhasznú és egyházi épületek környékén.

Azóta is történt jó pár változás, minket legelőször a szelektív hulladékgyűjtés - egészen Nyugat-Európát idéző - városrészekhez alkalmazkodó különféle formái leptek meg. A boltsoron nagy, kartonpapírt gyűjtő "ketrecek" vannak elhelyezve, hogy a bolti áru kipakolása után a kereskedő kényelmesen meg tudjon szabadulni dobozaitól, kulturált módon. Elég nagy a nyílás, nem kell tépkedni, mellé rakni… A ketrec nagysága adja magát, tele van hasznos információkkal, hol-hogyan-mit szelektálhatunk még a városban.

A következő meglepetés egy gyűjtőszigeten ért minket. Külön kialakított kis térköves részt építettek a gyűjtőedényeknek, sőt, még sövénnyel körbe is ültették! A sok műanyag palack miatt itt találunk egy kültéri palackprést is, mely kis tetővel van ellátva, hogy ne érje az eső. Ha valakinek még olvasgatni is van ideje, vagy csak elbizonytalanodott, hogy hova is kell dobni mondjuk az italoskartont, akkor a mellékelt tájékoztató táblán még a hulladékhasznosítás folyamatát is megtekintheti! Ami pedig szintén jól bevált módszer, hogy a szelektív gyűjtők mellé érdemes háztartási szemétnek szánt konténert is kitenni, hogy minél tisztább másodnyersanyagot kapjunk a szelektálás által.

Az igazi meglepetés azonban a frissen felújított Apáczai Oktatási Központ Belvárosi Általános Iskolai Tagintézményben ért minket, ahol környezetvédelmi kiállításunk ez időben is üzemel. Ebben az ökoiskolában ugyanis találhatunk komposztálót, madár-tanösvényt, gyógynövényes kertet, s mindent, ami a környezeti nevelésnek "ingere"! Van itt kérem madáretetőkből, -itatókból, -fürdőből, -odúkból egy egész arzenál, amit bármelyik botanikus kert, vagy kertészet megirigyelhetne!

 

Forrás: http://kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu/