Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sokkoló adat

  • 2013. szeptember 15.
  • Pauló Gergő

Tavaly év elején egy gyorsétkezde egy átláthatósági kampányt indított, hogy egy egészségügyileg valósághű képet adjanak a fogyasztóknak. Ennek érdekében a cég a honlapján közzétette az ételek összetevőit és azok előállítási módját. Az adatok olykor megdöbbentőek.

Az egyik legtipikusabb gyorséttermi kajának, a sült krumplinak nem kevesebb, mint 11 összetevője van: burgonya, repceolaj, hidrogénezett szójabab olaj, pórsáfrány olaj, természetes aroma (leginkább növényi eredetű ízfokozók), dextróz (egy cukorfajta), nátrium-pirofoszfát (a sült krumpli színének fenntartásáért), dimetil-polisziloxán (habzásgátló szer), citromsav, növényi olajak sütéshez (hét összetevős keverék), terc-butil-hidrokinon (tartósítószer).

Teljes cikk >> sokszinuvidek.hu

Az ilyen információk még azokat is megdöbbenthetik, akik egyébként nem kémlelik vásárláskor folyton az élelmiszerek címkéit az összetevőket kutatva. Az üzenet egyértelmű: legyen mindig ugyanolyan, sztenderd alakú, ízű, illatú, és színű az étel, az pedig teljesen lényegtelen, hogy milyen hatással van az ember szervezetére, egészségére.

A gyorséttermi láncok többsége arra alapoz, hogy a fogyasztók egy jelentős része csupán az elsődleges érzékelésére hagyatkozva (íz, illat, látvány) dönt arról, hogy mit eszik, iszik, és nem kíván mélyebbre ásni annak megismerésében, hogy tulajdonképpen milyen anyagok jutnak be a szervezetébe. Bár az ilyen hozzáállás nem illegális, rengeteg egészségügyi problémát eredményez.

A profitorientált gyorséttermektől nem várhatjuk, hogy szívükön viseljék egészségünket. Ők azt adják, amire igény van, amit a fogyasztó megvásárol. A tudatos fogyasztás az, ami megváltoztathatja a kínálatot. Ha odafigyelünk arra, hogy amit vásárolunk, az miből van, valamint utánaolvasunk és elgondolkodunk rajta, hogy mi az egészséges, akkor látszólag és rövid távon bonyolítjuk az életünket, gyakorlatilag és hosszabb távon viszont rengeteg problémát előzünk meg vele.

Gondoljunk csak arra, hogy micsoda paradoxon, hogy abban a világban, amikor döbbenetes mennyiségű információ áll rendelkezésünkre arról, hogy mi az egészséges, és mi nem az, a lakosság egészségi állapota padlón van, minden sarkon van egy patika és átlagos gyógyszerfogyasztásunk sohasem látott méreteket ölt.

A saját egészségünkre való odafigyelés pedig csak az első lépése a tudatosságnak. Rengeteg szempontot lehet és érdemes figyelembe venni a fogyasztásnál: helyi és bio élelmiszerek előnyben részesítése, kis vállalkozások támogatása a nagyvállalatok helyett, kevésbé csomagolt termékek választása, stb. Határ a csillagos ég. A tudatosságban, de nem a fogyasztásban!