Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A PUMA ökocsomagol

  • 2011. szeptember 20.
  • Scheuer Zsuzsanna

Pofonegyszerű példa a környezetbarát technológia és a kreativitás találkozására, sokszínű újrahasználatra, széles spektrumú megtakarításra a gazdasági élet palettáján, Föld, kaland, ilyesmi… Kispálnál maradva: „Találj ki mást, találj ki mást…” Nnnna, most!

A PUMA Clever Little Bag néven új típusú, környezetbarát csomagolást vezetett be immár a magyarországi piacon is. A neves iparművész, Yves Béhar által tervezett csomagolási és disztribúciós rendszer alkalmazásával a PUMA új mércét állított a sportlifestyle termékeket gyártó és forgalmazó cégek számára. Az innovatív megoldással kiváltják a hulladékot eredményező hagyományos csomagolóanyagokat, mint például a cipősdobozokat és polietilén zacskókat. A Béhar által tervezett Clever Little Bag a karton cipősdobozt egy újrahasználható zsákkal váltotta ki, amely megvédi a cipőket attól a pillanattól, amikor elhagyják a gyárat addig a pontig, amikor megérkeznek a vevőig – ezáltal a gyártási oldalon megtakarítást eredményez a kevesebb csomagolóanyag miatt, csökkentve a szállítási súlyt és feleslegessé téve a plusz műanyag zacskókat. A kevesebb csomagolás kevesebb nyersanyagot jelent, kevesebb víz- és energiafelhasználást a gyártáshoz, és kevesebb anyagmennyiséget, amit szállítani kell – és végül persze kidobni.

Puma_clever_little_bag

Az új csomagolási és terjesztési rendszer keretében a felhasznált kartonpapír mennyiségét 65%-kal, a szénkibocsátást évente 10 tonnával csökkentik – a fennmaradó csomagolóanyagok pedig 2015-re teljesen környezetbarát anyagok lesznek. A papírfelhasználás csökkenése hozzájárul ahhoz, hogy évente 60%-kal mérséklődjön a víz, az energia és a fűtőolaj felhasználása. Más szavakkal: körülbelül 8500 tonnával kevesebb papír fogy, 20 millió MJ energiát takarítanak meg, 1 millió literrel kevesebb fűtőolajat használnak fel és 1 millió liter vizet spórolnak. A szállítás folyamán az üzemanyag mennyisége mintegy 500.000 literrel csökken, végezetül pedig a hagyományos bevásárlószatyrok könnyű és okos táskákkal való kiváltásának köszönhetően – a súlykülönbözet miatt – 275 tonna műanyaggal kevesebbre van szükség. Azáltal, hogy a PUMA lecseréli az üzleteiben eddig használt műanyag- és papírtáskákat környezetbarát, lebomló csomagolóanyagra, a lifestyle cég 192 tonna műanyagot és 293 tonna papírt takarít meg évente.

Puma Puma Puma Puma

A döntés hátterében a PUMA azon célkitűzése húzódik meg, hogy 25%-kal csökkentse a szén, az energia és a víz felhasználását, valamint a károsanyag-kibocsájtást. A PUMA a nemzetközi cipő-, ruházati- és felszerelés termékpalettáját egyébként úgy fejleszti, hogy 2015-re annak 50%-a megfeleljen a most ismert legszigorúbb fenntarthatósági szabványoknak.

További képek az újrahasználatról, újrahasznosításról >> erre <<.