Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Porszívók a tengerből

  • 2011. május 03.
  • Scheuer Zsuzsanna

Nemzetközi vándorkiállításának magyarországi állomásához érkezett az a két Electrolux porszívó, amelyek a Balti- és a Földközi-tengerből összegyűjtött műanyag hulladékból készültek. Két hétig (május 2 - május 13.) Budapesten, a Sugár Üzletközpontban lehet megtekinteni a két környezetbarát modellt.

A Porszívók a tengerből elnevezésű, nemzetközi műanyaghulladék-gyűjtési kampányt 2010 júliusában indította az Electrolux azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a műanyagszennyezés problémájára és az újrahasznosítható műanyag hiányára. Az óceánok ugyanis tele vannak műanyaghulladékkal, míg a szárazföldön hiány van a környezetbarát porszívók gyártásához szükséges újrahasznosított műanyagból.

porszívó a tengerből - logó

Az Electrolux munkatársai és helyi önkéntesek a Csendes- és az Indiai-óceánból, valamint a Földközi-, a Balti- és az Északi-tengerből, és tengerpartjairól gyűjtöttek össze műanyaghulladékot, amit megtisztítottak, feldolgoztak, majd az Electrolux design központjába szállítottak. Itt készültek el a környezetbarát porszívók, amelyek külső jegyeikben arra az óceánra vagy tengerre utalnak, ahonnan az alapanyagul szolgáló műanyag származik.

Magyarországon a Földközi-tengeri és a Balti-tengeri modellt nézhetik meg az érdeklődők május 2-13. között, az Örs vezér téren, a Sugár Üzletközpontban.

porszivó a tengerből - földköziA Földközi-tengeri modell

A Saint-Cyr-sur-Mer-ből származó műanyaghulladék nagy része a strandokon eldobott és onnan a tengerbe sodródott műanyagokból – PET-palackok, élelmiszertároló- és italos dobozok, strandjátékok – áll.

A Marseille-ből származó műanyagokat szív alakú darabokra vágták, majd azokat egy újrahasznosított műanyagból készült vékony vázhoz rögzítették, és forró levegő segítségével a porszívó formájára alakították. porszivó a tengerből - balti

A Balti-tengeri modell

A Svédországból, Lengyelországból és Lettországból származó műanyagot a tengerpartról gyűjtötték be. A porszívót műanyag palackoktól kezdve a strandpapucson át egészen a kupakokig és csomagolóanyagokig sokféle tárgy borítja, melyeket az említett három országban önkéntesek gyűjtöttek össze.

A műanyagdarabokat – a másik modellhez hasonlóan – egy újrahasznosított műanyagból készült vékony vázhoz rögzítették, majd forró levegő segítségével a porszívó formájára alakították.

További információ a kampány honlapján