Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

New York az élelmiszer-hulladék csökkentéséért

  • 2013. június 07.
  • Pauló Gergő

Legolcsóbbtól a legmagasabb osztályú éttermekig bezárólag közel száz New York-i étterem állapodott meg abban, hogy komposztálással és újrahasznosítással csökkentik a hulladéklerakókra kerülő étel mennyiségét.

Michael Bloomberg, New York polgármestere számolt be arról, hogy éttermek is részt vesznek a város első élelmiszerhulladék-csökkentő kihívásában, melynek célja 2030-ig 75%-al csökkenteni a hulladéklerakók tartalmát. A polgármester sajtóközleménye szerint a napi 20.000 tonna keletkező hulladéknak közel egyharmada élelmiszer, melynek 70%-át az éttermek bocsátják ki.

Ennek felszámolására a város különböző forrásokat nyújt a vendéglátóegységeknek, akik így betaníthatják személyzetüket a komposztálás technikáira és egyéb gyakorlatokra. Emellett minden étteremnek előre meg kell határoznia, mennyi hulladékot generálhatnak az alapvető működésük során.

Ígéretes program, ami New Yorkban elkezdődött, remélhetőleg hamarosan más városok és országok is követik példájukat. Az élelmiszer-hulladék csökkentésével emellett az üvegházhatású gázok kibocsátását is mérsékelni lehet, így többszörös pozitív hatással bír az új irány.

Forrás: tisztajovo.hu