Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Légy résen! Jegyzet készen

  • 2014. március 24.
  • Ressinka Agnes

A Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár munkatársai a GATE Zöld Klub Egyesület önkénteseinek bevonásával és a GAK Nonprofit Közhasznú Kft. támogatásával minden félévkezdéskor megrendezik az úgynevezett Könyv- és tankönyvbörzét.

Az újrahasználat jegyében útjára indult hagyományt már több más felsőoktatási intézmény is kölcsönvette. Ilyenkor a hallgatók adhatják-vehetik régi, már nem használt, vagy megunt tankönyveiket, jegyzeteiket és egyéb könyveiket. Néhány esetben tanulási és vizsgázási segédletekkel (pl. óravázlatok, kidolgozott tételek) is ellátták már társaikat a felsőbb éves hallgatók. Érdemes tehát résen lenni és elsők között választani a limitált számú tananyagok, könyvek közül.

A februári börze idén is igen népszerű volt. Habár az esemény célközönsége az egyetem valamennyi polgára, érdemes szót ejteni a gödöllői karok közti eltérésekről. A Gépészmérnöki Kar hallgatói egyre növekvő aktivitással vesznek részt, a Gazdaság- és Társadalomtudományi Karról érkezők pedig ugyan nagy számban ajánlottak fel jegyzeteket, de annak közkézen forgása sajnos igen csekély volt. A legaktívabbnak a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar hallgatói bizonyultak. Ezen különbségek főként a karok struktúrájából, eltérő módszertani tananyagaiból fakadnak, valamint a kommunikációs hiányosságokból. Mondjuk el ismerőseinknek, szaktársainknak a félévenkénti adás-vétel lehetőségét, hiszen ez mindenkinek hasznos!

Az eladásra szánt jegyzeteket, tankönyveket, könyveket az esemény előtti héten volt lehetőség leadni a könyvtárban. Összesen 51 fő kívánta átruházni tananyagait, dokumentumait.

A 354 db, közel 300.000 forint összértékű leadott jegyzet 66%-a talált új gazdára. Mint azt sokan tudják, a bevétel teljes mértékben a felajánlót illeti, és a meg nem vásárolt jegyzet, könyv szintén visszakerül eredeti tulajdonosához.

A Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár másik hallgatóbarát kezdeményezése a késedelmi díj és az olvasójegy-pótlás adott részének elengedése. A szerencsekockának köszönhetően a Könyvtár az összesen 281.125 forintnyi tartozás 79%-át engedte el.
    
Póss Anett (GATE Zöld Klub Egyesület)
Barna Marianna (Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár)
 
Forrás:http://lib.szie.hu/story/legy-resen-jegyzet-keszen