Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Közösségi mezőgazdálkodás az Évkerék Ökotanyán

  • 2013. július 31.
  • Pauló Gergő

Immár 3 éve élünk hét hektáros kis ökotanyánkon, ahol saját részre és helyi családok számára szeretnénk zöldséget, gyümölcsöt és tojást termelni, mindemellett visszahangolódni az évszakok és a természet egészséges ritmusára, amelytől városi életünk során teljesen elszakadtunk – mutatkozik be blogján az Évkerék Ökotanya. Kiss-Kovács Orsolyával, egyik alapítójával beszélgetett a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

Hetente egyszer zöldségekkel telik meg a szegedi Waldorf iskola. Az Évkerék Ökotanya Zöldségközösség ekkor adja át tagjainak a heti biozöldség adagot. „Az átadáson beszélgetünk, pesztráljuk egymás gyerekét, fotózgatjuk a zöldségeket. Szeretem kiválasztani a ládámat, ünnepélyesen bepakolni a kosaramba. Szeretem látni, hogy a gyerekek nyugodtan rohangálhatnak a sorok között és akár a kosárból csócsálhatják a vegyszermentes zöldségeket. Megy a cserebere, látszik a hála az arcokon. Átadás után van, hogy napokig nem megyünk boltba” – meséli Lengyel Zsuzsanna, az Évkerék Zöldségközösség egyik tagja.

zöldségek
Az Évkerék Ökotanya blogja>>

Az alapítók, Kiss-Kovács Orsolya és férje, dr Kiss László egy véletlen folytán kerültek Szegedre, ahol útkeresésük találkozott a közösségi mezőgazdálkodás iránti igénnyel, így hát belevágtak. Az elején megvásárolt kis kert idővel másfél hektárosra dúzzadt. Kezdetben rendelhető heti dobozokban értékesítették a terményt, ám néhány év elteltével igazi vásárlóközösséggé alakultak az érdeklődők.

A nagyüzemi monokúltúráktól eltérően itt a biológia sokféleség az egyik legfontosabb szempont, hiszen az ökológiai stabilitás csak így érhető el, továbbá a változatos táplálkozás a közösség tagjainak egészségét szolgálja. A közösségi mezőgazdálkodás egyik alapgondolata, hogy a kínálat döntse el, mi kerül az asztalra és ne fordítva. A közösség tagja a gazdálkodóval közösen vállalja a termesztés kockázatait és sikereit.

A kezdetben független, és egymást alig ismerő érdeklődők igazi közösséggé válását a közös kertészkedések, termény-betakarítások, sütős-főzések, ünnepi alkalmak, a receptblog és még sok-sok közösségi élmény segítette. Itt nem jól szervezett vásárlásról és fogyasztásról szól a történet, hanem arról, hogy a zöldségfogyasztók elkötelezték magunkat jól meghatározott értékek mellett és ennek tudatában vállalják a rendszeres finanszírozás és a méltó fogyasztás felelősségét.

A vásárló közösség bővül, a szervező házaspár pedig lassan főállásban foglalkozik a biogazdálkodással. Lelkesedésük még mindig tart, de túlnőni sem akarnak: "ha már többet vagy az irodában, mint a kertben, akkor baj van” – vallják.

Teljes cikk>> TudatosVasarlo.hu