Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Környezet-egészségügyi Információs Pont

  • 2011. augusztus 21.
  • Scheuer Zsuzsanna

Környezetünk egészsége és a mi saját egészségünk egy. Nem lehet szétválasztani. Bolygónk, a Föld, egy csodálatos összefüggő rendszer, amelynek mi, emberek is részesei vagyunk.
Ez remek lehetőségeket és egyben óriási felelősséget jelent számunkra. Sokat ronthatunk állapotán és sokat javíthatunk, vagy inkább javíthatnánk.

Mindannyian mindennap döntünk, és ezzel hatással vagyunk az egész rendszerre, még ha sok esetben nem is tudunk róla. A környezetünkben nap mint nap gyűlő, újratermelődő szemét mutatja például, hogy mennyi fölösleges dolgot vásárolunk. Próbáljuk csak ki! Vegyünk egy doboz csokoládét, majd hámozzuk le róla a celofánt, nyissuk ki a dobozt, vegyük ki a védő hullámpapírt, a műanyag csokitartóformát, miegyebet, és mindent, ami nem a csoki, tegyük az egyik oldalra, a másikra pedig az édességet. Garantált, hogy a csoki sokkal-sokkal kisebb helyen elfér, mint a csomagolás. A jó pénzért vásárolt, jó nagy térfogatú szemét. És mennyi mindennel vagyunk még úgy, hogy a forma sokkal bővebb, lazább, szemetebb, mint a tartalom!

Ez a csokis ötlet a váci Göncöl Ház Környezet-egészségügyi Információs Pont nevű kiállításának egyik meghökkentő darabja. Egy olyan kiállításnak, amely tényeket, ötleteket, lehetőségeket mutat be, és elgondolkodtató kérdésekkel és válaszokkal segíti a látogatók környezettudatosabb életmódjának megalapozását.

Senkit se riasszon el a komoly megnevezés, e kiállítás nagy tudománya éppen abban áll, hogy nagyon komoly dolgokat a legkisebbek számára is érthetően mond el, miközben nem megy le gügyögésbe.

Göncöl Ház

Temérdek szemét mutatja például, hogy mennyi fölösleges dolgot vásárolunk a nagyáruházak beetető trükkjeinek köszönhetően, mennyi kemikáliát viszünk szépen csomagolva haza, miközben természetes alapanyagokkal jobb hatást érnénk el. Ötleteket is kapunk a környezetbarát anyagokkal való helyettesítésre. Egy lépéssel odébb fekete függöny takarja el azokat a felvételeket, amelyek azt mutatják, hogy mimarad a téli bundánkat növesztő állatokból a nyúzás után. Egy kevésbé horrorisztikus blokk abban segít, miként készítsünk a kertben fészket a süninek, vagy milyen madárodút – mert létezik A, B, C és D típusú is – milyen magasra tegyünk. Kicsi zsákokba tömörített gyógynövényeket illatuk alapján ismerhetünk fel, szánkkal fújt szélkerékkel kis lámpa izzik fel.

Ha elolvassuk a feliratokat, ha válaszolunk a kérdésekre, ha továbbgondoljuk a látottakat, már megérte betérni. Búcsúzóul mindenképpen nézzük meg a földszinti ásványkiállítást. Vitrinnyi megkövesedett lénymaradvány az evolúciós lúzereknek állít emléket. Mi a vitrin innenső oldalán vagyunk. Még.

Göncöl Ház, 2600 Vác, Ilona utca 3. Nyitva tartás: hétköznap 8–17 óra között.
Tel: 06 (27) 512-030.

Forrás: nol.hu, göncöl.hu