Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ismét hallgatók vizsgáztatták tanáraikat a Műegyetemen

  • 2011. április 09.
  • Molnár András
Szerző: 
Molnár András

A BME Egyetemi Zöld Kör legnagyobb projektje során az egyetem tanszékeit célozta meg – a fiatalok azért indították a Zöld Tanszék Programot, hogy motiválják és támogassák az Egyetem tanszékeit abban, hogy működésük környezettudatossá váljon. Hagyományteremtő szándékuk, és a tervükbe fektetett rengeteg munka és készülés meghozta gyümölcsét: egy év elteltével másodszor hirdették meg a ZöldTanszék Versenyt, hogy kiderüljön, ezúttal melyik tanszék fog a legjobban zöldülni.

A verseny indulásakor országos szinten egyedülállónak számított, bár más egyetemek is jelezték szervezési szándékukat, de továbbra is a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanszékei és az egyéb szervezeti egységek (pl.dékáni hivatalok) nevezhettek. A Zöld Tanszék Verseny az országban másodszor került megrendezésre a Műegyetem területén.


Az indulók közül három szervezeti egység nyerte el a „Zöld Tanszék Minősítést",vagyis teljesítette az EZK által kidolgozott kritériumokat. „Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a versenyt pozitív szemlélettel kezdjék és vigyék végig a tanszékek, azt szemelőtt tartva, hogy mit tudnak megvalósítani, nem pedig, hogy mit nem!” – állt az EZK honlapján.


A megszokott egyetemi rend megfordult a verseny során: a hallgatók vizsgáztattákoktató tanszékeiket. A szervezők feladata a verseny gördülékenységének fenntartása, míg az auditorok a megmérettetésen résztvevő tanszékekről adtak kezdő- illetve záró helyzetelemzést olyan szempontok alapján, mint például a papírhasználati szokások, az energiatakarékosság vagy a hulladékkezelés változása. Ezeket a feladatokat, ahogy a kör többi tevékenységét, elsőévestől kezdve phd-sig a legkülönbözőbb szakokon tanuló hallgatók végezték.


A verseny lebonyolítása során számos példa értékű gyakorlat gyűlt össze – nem kizárólag a „Zöld Tanszék” minősítést kiérdemlő intézetek között –, arról, hogy mit is tehetnek az egyes tanszékek saját berkeiken belül a környezetért. Több helyen jellemző már a papírtakarékosság, melynek ékes példája, hogy van olyan tanszék, ahol már kötelezővé is tették a diplomamunkák kétoldalas nyomtatását. Egyre több oktató kéri beadandó házi feladatait elektronikus formában, és a sort még hosszasan lehetne folytatni. A tanszékek igazolták: valóban elkötelezettek a környezetvédelem ügyeiránt, és készek tenni is érte.

A verseny díjátadójára 2011. április 12-én 10 órakkor kerül sor, a Műegyetem impozáns Dísztermében. A díjakat az egyetem rektora, dr. Péceli Gábor adja át. (pontos cím: 1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3.). A díjátadóra a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak, azonban kérik előzetes regisztrációjukat az alábbi linken: http://href.hu/x/f0d6.

A versenyről és  a kör működéséről a Humusz Nulla Hulladékos videói között is található összefoglaló.