Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 12 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Így menti meg a „nyílt forrás” a környezetet

  • 2011. december 28.
  • Pauló Gergő

Az Open Source Ecology Project alapítói, akik elhatározták, hogy a szabad software elveit alkalmazzák, egy az ökológiai társadalom megteremtése céljából, hisznek abban, hogy a nyílt forrás megmentheti a környezetet. Ezek az elvek már kezdik megfertőzni a hardware szektort is, és innen jött az ötlet az open source eszközök megalkotására, amelyek, gyakorlatilag a nullából képesek felépíteni egy fenntartható közösséget, reciklált és selejt anyagok felhasználásával. (Aiolus News)

A végső célt az ausztráliai Techworld honlapján Nicolay Georgiev foglalta össze, aki emlékeztetett az 1900-as éveket lázba hozó utópiákra a nyílt társadalomról „amelyben mindenki igényeit kielégítik, ahol mindenki hozzáfér az információkhoz, az anyagi termeléshez, valamint a kormányzati rendszerekhez is, oly módon, hogy az emberi kreativitás mindenki számára szabaddá válik”.

Az Ecologia Open Source-ot Marcin Jakubowski az Egyesült Államokban élő lengyel emigráns alapította 2003-ban, miután doktori címet szerzett a nukleáris fúziók kutatása terén. Ez év februárban egy sajtókonferencián elmondta, rájött, hogy a doktori cím teljesen haszontalan, mert hiányzik a gyakorlati tapasztalata. Ezért elhatározta, hogy Missouri államban fog egy gyárban dolgozni, hogy megismerje a mezőgazdasági termelést.

„Vásároltam egy traktort, ami aztán tönkrement Fizettem a javításért, de ismét tönkrement. Megértettem, hogy a szükséges eszközök, amelyek valóban olcsók, s amelyekre szükségem volt egy fenntartható tenyészet elindításához, nem léteznek”- mondta Jakubowski. Szeretett volna olcsó, robosztus, változtatható és magas hatékonyságú, egy életre szóló eszközöket, amelyeket maga állít elő reciklált és helyi anyagokból.

önerőből készített mezőgazdasági gép
Az Open Source Ecology projekt keretében így alakult meg a Global Village Construction Set (GVCS) egy olyan változtatható platform, amely lehetővé teszi 50 különböző ipari gép megalkotását.

Kezdetként Jakubowski nyilvánosságra hozott egy háromdimenziós modellt, amelyet ellátott sémákkal, magyarázatokkal, gazdasági részletekkel. Ez az egész világon nagy érdeklődést váltott ki és elkezdték új gépek prototípusait küldeni, amíg eljutottak az 50 darabig. Küldtek bulldózereket, aratógépeket, mikro traktorokat, régi exkavátorokat, univerzális motorokat, oszlopfúrókat a kemény anyagok számára, multifunkciós kovácsoló gépeket, és precíziós könnyűfémvágó asztalt is.

Az ambiciózus projekt mellett fontos szerepet játszott egy olyan szabad operációs rendszer megteremtése, mint a Linux. Gazdaságosság és egyszerűség- magyarázta Jakubowski : egy projekt archívum publikálása olyan világos és komplett módon, mint egy egyszerű DVD.

De ezen kívül van más is, a GVCS projektjeiben, amely különbözik a standard ipari projektektől. Mivel az összes tervrajz open source, azaz korlátlanul terjeszthető és módosítható. Az összes dokumentációt a GNU Szabad Licensz Dokumentáció terjeszti azon az alapon, amelyen a szabad software-ek nagy mennyiségét, köztük a Linux-ét publikálják.

Mindennél fontosabb azonban, hogy a projekteknek „alkalmazkodniuk kell a termelés zárt köréhez”, amelyet a honlap így ír le:” Egyetlen termék sem lehet pazarlás, hanem egy új folyamat alapanyaga. A mi projektünk a szűz nyersanyagokból álló fémek reciklálásán alapul a GVCS újabb technológiájának kialakítására, lehetővé téve termelési ciklusok létrejöttét a születéstől az új születéséig”. Ily módon elkerülhető a deprimáló és környezetszennyező hulladék.

Annyi tragédiába torkolló utópista fellángolás után, amelyeket talán túl merev feltételezett elméletek fojtottak meg, esetünkben a termékeny élet nyersanyagai vannak jelen: a föld, a gépek a források és mindenekelőtt a találékonyság. Minden feltétel adott tehát a szerencsére különböző sikerekhez.

Forrás: energiacentrum.com