Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladékból adományoznak

  • 2013. június 11.
  • Pauló Gergő

Civil szervezetek támogatását tűzte ki célul a szekszárdi Alisca Terra Kft. Az önkormányzati cég egyedülálló kampányba kezdett.

Az egyéves akció idején támogatni kívánt tizenkét civil szervezet részvételével tartotta meg kampánynyitó rendezvényét a szekszárdi Alisca Terra Regionális Hulladékgazdálkodási Kft. Mint azt Kővári Ildikótól, a cég kommunikációs munkatársától megtudtuk, a társaság kiemelt figyelmet fordít a szelektív hulladékgyűjtés propagálására.

Szerettek volna ebbe a tevékenységbe minél szélesebb rétegeket belevonni, így született meg az országban eddig egyedülálló ötlet, a „Hulladékból adományt” elnevezésű kampány. Ennek keretében arra ösztönzik a lakosságot, hogy a háztatásukban keletkezett hulladékukat szelektáltan vigyék el a hozzájuk legközelebb lévő hulladékudvarba.

A város tizenkét civil szervezete kap majd adományt. A támogatottak érdekvédelmi szervezetek, művészeti- és sport egyesületek (Fotó: AliscaTerra). A beérkezett szelektált hulladékot forintosítják, és a keletkezett összeget szekszárdi civil szervezetnek utaljuk át. Ezt a pénzadományt minden szervezet arra a célra fordítja, amely számára a legfontosabb és legaktuálisabb. Minden hónapban egy adott szervezet számára gyűlnek az adományok.

A cikk a hirdetés után folytatódik

A kampánynyitó rendezvényen Ács Rezső, Szekszárd alpolgármestere elmondta, hogy ez a kezdeményezés is ékesen bizonyítja: a hulladékgazdálkodás nem egyenlő a szemétszállítással. Bizonyíték arra is, hogy a kreativitás és a jószándék nem pénz kérdése. A város mindig is kiemelt figyelmet fordított a civil szervezetekre, és cégén keresztül szívesen támogatja azok munkáját, tevékenységét.
 
– Cégünk komoly szerepet vállal a környezettudatos nevelésben – mondta Artim Andrásné, az Alisca Terra Kft. ügyvezető igazgatója. – Ennek hatékonyságát szeretnénk fokozni, és így született meg ez az ötlet, amely egyaránt szolgálja a környezettudatos gondolkodást és a civil szervezetek támogatását. Bízunk benne, hogy kampányunkkal a lakosság olyan csoportjait is be tudjuk vonni a szelektív hulladékgyűjtésbe, amelyek eddig nem foglalkoztak ezzel.
 
A rendezvényen bemutatkoztak a támogatott civil szervezetek is. A kampány első hónapjának támogatott szervezete az Ifjúsági Fúvószenekar. Kovács Zsolt karnagy elmondta, számukra egyaránt fontos a környezet tisztasága és a jogi környezet tisztasága. Ezért csak jogtiszta kottából játszanak, így biztosítva a darabok szerzőjének, és a kotta készítőjének is a fennmaradását, megélhetését. Ám ezek a kották nem kevés pénzbe kerülnek, ezért a befolyt összegből a zenekar jogtiszta kottákat vásárol majd.

Az egyéves program alatt támogatott szervezetek:

Ifjúsági Fúvószenekar (június), Vízilabda szakosztály (július), Szekszárd Kosárlabda Utánpótlása Neveléséért Alapítvány (augusztus), Tolna Megyei Siketek és Nagyothallók Egyesülete (szeptember), Vakok és Gyengénlátók Tolna megyei Egyesülete (október), Gemenci Sólymok Jégkorong Egyesület (november), Kék Madár Alapítvány (december), Bartina Néptánc Közhasznú Egyesület (2014. január), Szekszárd Újvárosi Római Katolikus Társaskör (február), Csiga-Biga Mozgás- és Képességfejlesztő Alapítvány (március), „Esőmanók” Tolna Megyei Autista Gyermekekért Közhasznú Egyesület (április), Szekszárdi Nagycsaládosok Egyesülete (május).

Pontokat kapnak, azt váltják majd be pénzre

Papír, pet-palack, konzerv-, illetve üdítős dobozok, valamint zöldhulladék szelektív gyűjtésével támogathatják az egyesületet a környezettudatos állampolgárok. A papír és zöldhulladék kilogrammja 1 pontot, a pet-palacké 2 pontot, a konzerv-, illetve üdítős, vagy sörös fémdobozok kilója 10 pontot ér. Hogy egy pontért hány forint jár, az az éppen aktuális átvételi árfolyamtól függ. A lakosság által összegyűjtött szelektív hulladékot a cég által üzemeltetett valamennyi hulladékudvarban fogadják. Az Alisca Terra egyúttal várja a kampánnyal, és annak lebonyolításával, illetve kiterjesztésével kapcsolatos véleményeket és ötleteket is.

Forrás: teol.hu