Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Helyi hulladékból készült komposzt forgalmazása

  • 2011. szeptember 22.
  • Scheuer Zsuzsanna

A lakosság által szelektíven gyűjtött konyhai és kerti biohulladék, valamint a városban termelődő zöldhulladék felhasználásával készül az a komposzt, amelynek forgalmazását most kezdte meg Keszthelyen az önkormányzat tulajdonában lévő nonprofit vállalkozás.

A száz százalékban a város tulajdonában lévő Keszthelyi Hulladékszállító Egyszemélyes Nonprofit Kft. kezelésében működő Keszthelyi Hulladékkezelő Központ az országban elsőként kezdte meg a helyi bio- és zöldhulladékból előállított komposzt forgalmazását. A Keszthelyi Zöldkomposzt márkanevű termék előállításánál a lakosság által szelektíven gyűjtött konyhai és kerti biohulladékot is felhasználják a városi zöldhulladék mellett, ráadásul mindezt adalékanyagoktól mentesen.

A komposzt egyéb adalékokat sem tartalmaz, így teljes egészében természetes eredetű. Szagtalan, mentes a káros mikroorganizmusoktól,  környezetbarát, valamint ásványi tápanyagokban, főként káliumban és magnéziumban rendkívül gazdag.

Azok a keszthelyi lakosok, akik részt vesznek a biohulladék-gyűjtésben, egy őszi akció keretében háztartásonként 50 kilogramm komposztot ingyen is hazavihetnek.
Keszthelyen az országban az elsők között vezették be a biológiailag lebomló anyagok szelektív gyűjtését, és régóta működik a hasznosítható hulladékfajták szeparált kezelése. Nemcsak a gyűjtőszigetekről, hanem közvetlenül a lakosoktól is elszállítják a ház elé sárga zsákokban kirakott, szelektíven gyűjtött csomagolóanyagokat, az alumínium-, műanyag- és papírhulladékot.

A keszthelyi hulladékudvar a szelektív gyűjtésből származó mindenféle anyagot fogad, majd előkészíti azokat a feldolgozásra. A biohulladékból európai színvonalú, számítógép-vezérelt rendszerrel állítják elő a komposztot.

Forrás: MTI