Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 12 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Fenntartható, zöld is-kék is…

  • 2012. március 30.
  • Pauló Gergő

A fenntarthatóság felé vezető út többet kíván az emberiségtől, mint a gazdaság zöldítése, vagy bizonyos fajta hulladéktípus újrahasznosítása. Akkor érheti el a fenntarthatóság megfelelő szintjét, ha a rendszereit úgy tervezi meg, ahogy az ökoszisztémák működnek és fejlődnek. Ha tanul a természettől és alkalmazza az ökoszisztéma megoldásait, akkor nagyobb esélye van egy valóban fenntartható gazdaság és társadalom kialakítására. Ez az alapja a kék gazdaság elvének.

Erre törekszik a „Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program – Rekultiváció” projekt is, melynek köszönhetően 5626 km2 területen 426.022 fő állandó lakos élő-környezete válik fenntarthatóvá.

Pontosan mi is történik most?

Első lépésként a korábbi „hulladékgazdálkodási” rendszer okozta környezetszennyező gócpontokat számolja fel: a Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program Rekultivációs Projektje „tájsebeket gyógyít”. Hosszú távra akadályozza meg a bezárt hulladéktelepek okozta környezetszennyezést, melyet elsősorban a víz okozta átmosódás, s annak alsóbb talajrétegekbe való szivárgása okozhat.

A környezetszennyezés megakadályozására két megoldás született: ahol a víz alulról érkezhet, vagyis a lerakott hulladékot eléri a talajvíz, vagy árvíz ott lerakót teljesen fel kell számolni. A felszedésre kerülő hulladékot méret, térfogatsúly és egyéb fizikai tulajdonságok alapján megtervezett helyszíni válogatással különválasztják. A komposztálódott rész helyben hasznosítható, míg a le nem bomlott szemét szigetelt lerakókba kerül beszállításra.

Ahol a víz csak felülről érkezhet csapadék formájában, ott helyben történik a rekultiváció: a szétterülő hulladékot összetolva kisebb felületű, tömörített hulladéktestet alakítanak ki, melyet hatósági engedélyben rögzített, különböző talajrétegekkel takarnak. Agyagréteg biztosítja a vízzáróságot, míg a legfelső humuszréteg teszi lehetővé a tájba illesztett növényesítést. Végeredményként környezetébe illeszkedő, zöld területet kapnak vissza a településeken és környezetükben élők.

Ezzel párhuzamosan megindult az új hulladékgazdálkodási rendszer kialakítása, amely a begyűjtéstől a szállításon át a hasznosításig és az ártalmatlanításig terjed.

Az Európai Unió előírásainak megfelelő új komplex rendszer a Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program Fejlesztési Projektjében kerül kialakításra. Célja az új, szigetelt lerakókra kerülő hulladék mennyiségének jelentős csökkentése, melyet a szelektív hulladékgyűjtéssel és hasznosítással, illetve a lerakóra kerülő kommunális hulladék feldolgozásával, mechanikai- és biológiai előkezelésével kíván elérni. Az Európai Unió előírásai miatt nem kerülhet vegyes kommunális hulladék közvetlenül, Hulladékkezelő Központban történő feldolgozás nélkül lerakásra.

További információk:
Farkasné Németh Krisztina
Telefon: 06-72/512-372
E-mail: [email protected]

Forrás: Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás