Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ellentmondásos a környezethez való hozzáállásunk

  • 2011. július 20.
  • Molnár András
Szerző: 
Molnár András

Az európai állampolgárok környezethez való hozzáállása címmel statisztikai jelentést adott közre az Eurobarometer és az Európai Bizottság. A statisztikából két dologra lehet gondolni: a statisztika készítői szándékosan tettek fel abszurd kérdéseket, vagy ők maguk sincsenek tisztában a fenntartható erőforráshasználat fogalmával és gazdasági következményeivel.

A jelentésben található kérdések között vannak, amelyek a környezetvédelem és a gazdasági növekedés kapcsolatára kérdeznek rá, vannak olyanok, amelyek általános környezetvédelmi kérdésekre irányulnak, és vannak amelyek eszközökre, szabályozókra vonatkoznak. A válaszokat EU27 és magyarországi bontásban láthatjuk.

Megdöbbentő eredmény, hogy a válaszadók túlnyomó része úgy gondolja, hogy a fenntartható erőforráshasználat együtt jár a gazdaság élénkülésével, az európai gazdaság növekedésével, ahogy a környezetvédelem is fellendítheti a gazdaságot. Ezekből a válaszokból sok badarság mellett arra a következtetésre lehet jutni: a megkérdezettek nem rendelkeznek elegendő ismerettel a fenntartható erőforrásokról és a jelenlegi gazdasági működésről. A fenntartható erőforráshasználat ugyanis a szakma java része szerint egy másféle és alacsonyabb szintű fogyasztást feltételez. Másfelől a szigorú európai környezetvédelmi előírások miatt szükséges költséges beruházások csökkentik az Unió versenyképességét az ilyen előírásokkal nem rendelkező harmadikvilágbeli országokkal szemben. Ezzel ellentétben áll a felmérés utolsó előtti kérdése, amelyben a megkérdezettek több mint fele úgy nyilatkozott magáról, jól tájékozott környezetvédelmi kérdésekben.

Érdemes megemlíteni a második kérdéskörben található kérdések eredményét is. Látható ugyanis, hogy a hazánkból megkérdezett állampolgárokat a legjobban az ipari katasztrófák, a levegőszennyezés és a növekvő hulladékmennyiség aggasztja.

A teljes jelentés megtekinthető a Bizottság weboldalán található PDF-ben.