Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elkészült az új hulladékgazdálkodási törvény tervezete

  • 2011. október 06.
  • Scheuer Zsuzsanna

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás 2013. január 1-jétől állami kézbe kerül, és csak olyan gazdálkodó szervezetek végezhetik, amelyek többségi állami, illetve önkormányzati tulajdonban vannak - egyebek mellett ezt az előírást is tartalmazza az új hulladékgazdálkodási törvény tervezete, amely a kormány honlapján jelent meg.

A hulladékgazdálkodás a begyűjtéstől a szállításon át a hasznosításig és az ártalmatlanításig terjed. A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás az ingatlanokról a szolgáltató szállítóeszközén végzett hulladékszállítást jelenti. Az ezt végző cég a biológiailag lebomló hulladékot elkülönítetten kezeli, lomtalanít, gyűjtőhelyet és lerakót üzemeltet, továbbá válogatóművet működtet. Az állam, illetve az önkormányzat jogosult kinevezni a vezető tisztségviselők, illetve a felügyelőbizottsági tagok többségét.

A jövő év első napján - az új törvény tervezett hatálybalépésekor - hatályos begyűjtési engedélyek 2012. szeptember 30-án, míg a hulladékszállítási engedélyek 2012. december 31-én hatályukat vesztik. A következő naptól az állami - önkormányzati - cégek lépnek a helyükbe.

E cégek létrehozásának költsége beépül a közszolgáltatás díjába. A törvénytervezet szerint nemcsak a szolgáltatás működtetéséhez szükséges folyamatos ráfordításokat, hanem a szolgáltatás megkezdéséhez, majd a folytatásához szükséges beruházási költségeket, továbbá a bezárt lerakók rekultivációját is tartalmaznia kell a díjnak.
A díjat egy évre, ingatlanonként határozza meg - rendeletben - az önkormányzat. Az üdülők éves díja nem lehet kevesebb az állandó lakosok díjának a felénél.

A törvényjavaslat meghatározza a "hulladékhierarchiát", amely a következő sorrendet állítja fel: a hulladékképződés megelőzése, az újrahasznosításra előkészítés, az újrafeldolgozás, az egyéb hasznosítás, végül pedig az ártalmatlanítás.

Az újdonságnak számító rendelkezések egy része határidőhöz kötött feladatokat tartalmaz a javaslatban. Így 2015-ig elkülönített hulladékgyűjtési rendszert kell létrehozni az üveg-, fém-, műanyag- és papírhulladékra.
A háztartásokból származó üveg-, fém-, műanyag- és papírhulladék újrahasználatra előkészítésének és újrafeldolgozásának mértékét 50 százalékra, a nem veszélyes építési-bontási hulladék újrahasználatra előkészítését, újrafeldolgozását - és egyéb, anyagában történő hasznosítását - pedig 70 százalékra kell növelni 2020-ra.

A törvénytervezet letölthető a kormányportálról.

Forrás: MTI