Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bécs: húsvéti dekorációt a bolhapiacról

  • 2013. március 30.
  • Pauló Gergő

Az osztrák főváros arra buzdítja lakóit, hogy a nagy húsvéti bevásárlások közepette a köztisztaságiak bolhapiacán is nézzenek körül. Az ünnep alkalmából ugyanis különböző méretű és fazonú kiscsirkével, nyuszival, hímes tojással és rengeteg gyerekjátékkal várják az érdeklődőket.

Az osztrák főváros köztisztasági vállalata által üzemeltetett bolhapiac, másnéven „48er-Basar” eddig is nagy népszerűségnek örvendett, idéntől azonban tematikus hetekkel igyekeznek felhívni a városlakók figyelmét, hogy egy-egy nagyobb beszerzés előtt itt is érdemes körülnézni.

A bolhapiac 1989 óta működik, és évente 25-30 ezer látogató böngészi végig szerteágazó kínálatát, amely a háztartási eszközöktől a bútorokon át a ruhaneműkig a háztartásokban fellelhető tárgyak teljes vertikumát magában foglalja. Ráadásul 2011 óta csak ellenőrzött elektronikai cikkeket árulnak, amelyekre egy év garanciát vállalnak. A szortiment a lakosságtól származik, a feleslegessé vált, de mások számára esetleg még értékes holmikat a 19 bécsi szeméttelep bármelyikén adhatják le. Ezeket akár külön meg is jelölhetik, hogy a bolhapiacra szánják őket.

Az eladásra szánt bútorokat, háztartási gépeket, textíliákat, játékokat, sportcikkeket a többi hulladéktól elkülönítve kezelik és külön teherautóval szállítják a köztisztaságiak bazárjába. Az ide kerülő évi mintegy 800 tonnányi holmi 90 százaléka új gazdára talál, így évente mintegy 720 tonnányi hulladéktól kímélik meg a környezetet. A bolhapiac másik haszna, hogy tudatosítja a bécsiekben: nem kell rögtön a szemétbe dobni a számukra feleslegessé vált dolgokat!

Az első tematikus bolhapiacot 2013. március 26-30. között tartják, és a húsvét a központi témája. Az érdeklődők a legkülönbözőbb anyagból készült nyuszik, kiscsirkék, ajtódíszek, koszorúk, húsvéti tojások és terítékek között válogathatnak. Utóbbiak színükkel és mintájukkal különleges díszei lehetnek az ünnepi asztalnak. Gyermekjátékokból és könyvekből is óriási választék várja azokat, akik nem ragaszkodnak az új dolgokhoz.

A következő, nyár eleji nosztalgiapiac főszereplői régi rádiók, lemezjátszók és számítógépes játékok lesznek, októberben pedig a háztartási eszközökre irányul majd a figyelem. Az adventi időszakban karácsonyi vásárral várják a bolhapiacok rajongóit és azokat, akik belekóstolnának a műfajba.

Forrás: tisztajovo.hu