Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 12 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alternatív üzemmódban újraindul a leégett királyszentistváni hulladéklerakó

  • 2012. június 08.
  • Pauló Gergő

Alternatív üzemmódban újra működik július elsejétől a tavaly májusban leégett királyszentistváni hulladéklerakó - tájékoztatta az MTI-t a hulladékgazdálkodási önkormányzati társulás elnöke szerdán.

Czaun János elmondta, hogy a létesítmény megkapta a működéshez szükséges környezetvédelmi engedélyt, de az újjáépítéshez, helyreállításhoz szükséges engedélyek beszerzése még folyamatban van. Július elsejétől azonban alternatív üzemmódban megkezdi működését a hulladékkezelő: a kiégett berendezéseket mobil eszközökkel pótolják; az alternatív üzemmód december elsejéig működhet, addigra a felújítással el kell készülni - tette hozzá.

A felújításra a kivitelező konzorciumtól 200 millió forintot kapott a társulás, további 200 millió forintot a kormány vis major alapjától kértek a 350 millió forintos felújításhoz; a plusz ötven millió forintot olyan biztonsági rendszer kiépítésére fordítják, amely minimálisra csökkenti egy újabb tűzeset esélyét.

Megjegyezte: június 15-től az önkormányzati társulás átadja az üzemeltetőnek a hulladékkezelő rendszert, a társulás területén működő hat hulladékkezelő szolgáltató által létrehozott Észak-Balatoni Hulladékgazdálkodási Kft.-nek.

A Veszprém megye 158 települését érintő komplex hulladékgazdálkodási rendszer "motorja" a királyszentistváni komplex hulladékkezelő telep, amelyet európai uniós forrásból 7,5 milliárd forintért építettek. A 14 hektárnyi területen létesített üzemegység (lerakó, szelektáló, feldolgozó) a 158 település kommunális hulladékát fogadja és dolgozza fel; évente 120 ezer tonnányi szemét feldolgozására alkalmas, ennek 60 százalékát újrahasznosítja a rendszer.

A telep 2011. május 10-én éjszaka égett le, mielőtt az önkormányzati társulás átvette volna a létesítményt a kivitelezőtől.

A tűzoltók első jelentése 700 millió forintra becsülte a kárt, a szakértők azonban azt állapították meg, hogy 350 millió forint kár keletkezett a létesítményben. A tűz idején a hulladékkezelőért a kivitelező KSR2008 konzorcium felelt, amely 2011 év végén átadta az üzemet a program lebonyolítására létrejött önkormányzati társulásnak.

Forrás: news4business.hu