Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Veszélyben a jövő nemzedékek képviselete

  • 2011. június 01. 02:00
  • zui

kormanyzat piktogramTöbb, mint 60 civil szervezet, köztük a Humusz Szövetség is tiltakozik az alapvető jogok biztosáról szóló törvényjavaslat ellen, amely fel kívánja számolni az Alaptörvényben még önálló felelősséggel és legitimációval felruházott jövő nemzedékek helyettes biztosa eljárási lehetőségeit.

Hétfőn négy civil szervezet a következő nyilatkozatot fogalmazta meg a Kormány felé, amihez azóta több, mint 60 szervezet csatlakozott:

 

A Kormány elkészítette és az Országgyűlés elé terjesztette az alapvető jogok biztosáról szóló törvényjavaslatot. Alulírott civil szervezetek értetlenségünket és tiltakozásunkat fejezzük ki amiatt, hogy a törvényjavaslat fel kívánja számolni az Alaptörvényben még önálló felelősséggel és legitimációval felruházott jövő nemzedékek helyettes biztosa eljárási lehetőségeit, ezáltal veszélyezteti a lakosság egészségét, természeti és épített környezetünk épségét és a jövő nemzedékek érdekeit. A törvényjavaslat jelenlegi változatának elfogadása csökkentené a jogbiztonságot, növelné az emberek kiszolgáltatottságát és kiszámíthatatlanabbá tenné az üzleti környezetet a vállalkozók részére.
Az áprilisban elfogadott Alaptörvény egyik legfőbb vívmánya a jövő nemzedékek érdekeinek kiemelt védelmét garantáló számos rendelkezés. A kormányzati nyilatkozatok is ezt fogalmazták meg az Alaptörvény egyik legfontosabb értékének.
Ezzel szemben a Kormány által benyújtott törvényjavaslat ütközik az alkotmányozók szándékaival. A jövő nemzedékek védelmének ellátása helyett csupán „annak figyelemmel kísérését” szabja meg a helyettes feladatául. Az ombudsmani védelmet az egyes emberek közvetlen alapjogi sérelmeinek orvoslására szűkíti le, ezzel ellehetetleníti a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét, sőt számos esetben magát az egészséges környezethez való jog védelmét is. A jövő nemzedékek országgyűlési biztosának jelenleg meglévő speciális jogi eszközeiből semmit nem tart meg. (Többek között megszűnne a jogszabályok, a tervek, koncepciók véleményezésének joga, a perbeli jogosítványok, a nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos jogosítványok, az EU-ban képviselendő magyar álláspont kialakításában való részvétel lehetősége.) A törvényjavaslat teljes mértékben súlytalan helyettesi intézményt hoz létre, megszüntetve a helyettes biztos munkáltatói jogköreit, és ezzel elvéve mind függetlenségét, mind szakmai hátterét. Tehát a helyettes biztos nem lenne más, mint az alapvető jogok biztosának egyik utasítható beosztottja, aki csak közreműködőként venne részt a vizsgálatokban.
Visszatetsző az is, hogy a szabályozást rohamtempóban kívánja elfogadni a Kormány, mellőzve az érdemi szakmai és társadalmi vitát.
A tervezett új szabályozás ellentétes a visszalépés tilalmával is, amelyet az Alkotmánybíróság fogalmazott meg a környezeti ügyeket illetően, és amelyet az új Alaptörvény is megerősít. Nem elég az Alaptörvényben elveket megfogalmazni: csak akkor tudjuk biztosítani a természeti környezet épségét, a jelenleg élő emberek egészségét és a jövő nemzedékek életfeltételeit, ha erős és hatékony intézményrendszert építünk fel a környezet védelmére.
A jövő nemzedékek védelmére az Országgyűlés 2007-ben teljes parlamenti konszenzus alapján hozta létre a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának független parlamenti intézményét. Az intézmény kivívta a környezetvédelmi szakma, a hazai közvélemény, az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az ENSZ elismerését is.
Kérjük a Magyar Országgyűlést, hogy a törvényjavaslatot érdemi szakmai és társadalmi vita után fogadja el, meghagyva a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának eddigi hatásköreit.

Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (Kötháló)
Levegő Munkacsoport
Magyar Természetvédők Szövetsége
Védegylet
Zöld Nők

A további csatlakozó civil szervezetek listája megtekinthető itt:

jno_csatlakozo_civilek_v.xls

Forrás, további friss információk: a Levegő Munkacsoport honlapján.