Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Úgy tűnik, semmi sem fog változni a következő 16 évben

  • 2010. október 16.
  • graczek

További 16 évig a Remondis Kétpó Kft. üzemelteti a kétpói hulladéklerakót. Erről határozott a közelmúltban a 24 település által létrehozott konzorcium. E döntést azonban még októberben meg kell erősíteniük az érintett önkormányzatok képviselő-testületeinek.

Ki üzemelteti október elsejétől a Kétpói Regionális Hulladéklerakót? Hová kerül a közeljövőben 24 település 224 ezer lakosának szemete? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel fordultak szerkesztőségünkhöz a napokban olvasóink, s néhány, a településéért aggódó civil szervezet.

A 24 önkormányzat ugyanis még szeptemberben közös megegyezéssel megszüntette az üzemeltetési szerződését a lerakót addig működtető Remondis Kétpó Kft.-vel. Egyes települések polgármesterei — mint ahogy azt korábban jelezték is felénk — támogatták is a szerződésbontást, mondván, annak elvárásai egyes esetekben előnytelenek az önkormányzatukra nézve. Szerintük teljesíthetetlenül magasak a hulladékbeszállítási kvóták. Azt azonban a felháborodott polgármesterek igyekeztek elhallgatni a szerkesztőségünk elől (is), hogy a kijelölt, EU-szabványos kétpói depónia helyett a már hivatalosan is bezárt, megszüntetésre ítéltetett illegális hulladéklerakókba szállíttatták a településük szemetét.

Mint megtudtuk, a szerződések megszüntetését egy európai uniós ellenőrzés követelte ki, annak ellenére, hogy az üzemeltető kiválasztása a 2004. évben hatályos jogszabályoknak megfelelően történt. Akkor megállapodás született a 24 önkormányzatot számláló konzorcium — ennek gesztortelepülése Szolnok —, illetve a Remondis Szolnok Zrt. között, miszerint közösen hoznak létre egy céget Remondis Kétpó Kft. néven. E céget a szolnoki önkormányzat 51 százalékos üzletrésszel és a Remondis Szolnok Zrt. 49 százalékos tulajdonrésszel alapította meg úgy, hogy a konzorcium a saját konzorciumi szerződésében arra vállalt kötelezettséget, hogy Szolnok város többségi tulajdonát felosztják maguk között az alapítástól számított 30 napon belül. Erre azonban valamilyen okból nem került sor. Mulasztásból, vagy talán a bürokrácia útvesztője miatt a Remondis Kétpó Kft. — amely immáron összességében közel 75 százalékban önkormányzati tulajdonú — csak 2009-ben került az összes konzorciumi tag résztulajdonába. Ez tűnt fel az Európai Unió monitoringjának, amely vizsgálati eredményének következtében a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumot kérte fel, vizsgálja meg, történt-e szabálytalanság a szerződéskötésnél. Hogy az önkormányzatok ellen lefolytatott szabálytalansági eljárás, illetve annak esetlegesen negatív következménye miatt ne kelljen a településeknek visszafizetni a teljes EU-s támogatást, helyi testületi üléseken határoztak arról, hogy 2010. szeptember 30-ai hatállyal megszüntetik a szerződést közös megegyezéssel. Azzal a kikötéssel, hogy az önkormányzatok a szerződésben meghatározott kártalanítás gyanánt fizetnek a Remondis Kétpó Kft-nek 768 millió forintot. Információink szerint időközben a 24 település 2010. nyarán egy 100 százalékos önkormányzati gazdasági társaságot kívánt alapítani a hulladéklerakó üzemeltetésére, azonban a kft-t nem sikerült bejegyeztetni — a cégbíróság hiánypótlásra kérte fel az alapítókat, akik azonban ezt követően már nem erőltették a cégalapítást. Ezáltal most úgy tűnik, minden marad a régiben.

Az üzemeltetési szerződés szeptember 30-i felmondási határidejét október 31-re halasztották. Ezt a Környezetvédelmi Minisztérium fejlesztési igazgatósága — mivel az EU monitoringjával szemben nem állapított meg szabálytalanságot — egy levélben fogalmazta meg, amely kimondja, továbbra is a 2004-ben kötött üzemeltetési szerződés tekinthető érvényesnek — válaszolt érdeklődésünkre Lits László, a Remondis Kétpó Kft. ügyvezető igazgatója. A konzorcium — az érintett települések polgármestereinek részvételével — szeptemberben tartott ülésén arról is határozott, hogy 2026. december 31-ei lejárati határidővel új üzemeltetési szerződést köt a Remondis Kétpó Kft-vel. E döntést azonban a 24 település újonnan felálló önkormányzatainak még októberben kiírt képviselő-testületi üléseken kell megerősíteniük — számolt be a fejleményekről Lits László.

Szerző: Mészáros Géza
Forrás: http://www.szoljon.hu