Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Budapesten is megnyílt a Zöldbolt

  • 2010. augusztus 31.
  • Molnár András

A Veszprémben működő üzlet és az online áruház egyre nagyobb népszerűségének köszönhetően megnyitotta kapuit a Zöldbolt Budapesten is, a Déli pályaudvar közelében.

A működtetők célkitűzése, hogy mindazzal ellássák az egyre fogékonyabb lakosságot, amire egy zöld háztartásban szükségünk lehet. Polcaikon természetes tisztító és tisztálkodó szerek, energia- és víztakarékos berendezések, újrapapír irodaszerek, vászon szatyrok, mosható pelenkák, könyvek, kiadványok, játékok várják a betérőket.

Ami a környezetnek jó, rendszerint egészséges az emberre nézve is, sőt, háztartási szerek esetében nyugodt lelkiismerettel állíthatjuk: a pénztárcánkra nézve is.

Ezzel együtt, nincs könnyű dolga ma annak, aki szeretné mindennapi életét természetesebbé, ártalmatlanabbá alakítani. A sarki boltban és a hipermarketekben kapható áruk roskadoznak a vegyszerektől, a felesleges csomagolástól, a műanyagtól, a megtett kilométerektől.

A Zöldbolt összegyűjti azokat a termékeket, amelyek egy szokványos boltban többnyire nem kaphatóak, mint például mosószóda, háziszappan, életolaj derítő, Go Green márkájú energia- és víztakarékos kütyük, natúr sörtéjű fogkefék és még hosszan lehetne sorolni.

Portékáikat az alábbi elvek szerint válogatják össze:

  • használata, működése során minél kevésbé legyen ártalmas a környezetre
  • előállítása során minél kisebb legyen a környezetterhelése
  • lehetőleg minél kevesebb kilométert utazzon, míg a boltba ér
  • minél kevesebb csomagolása legyen

A boltban helyben olvasó minikönyvtár gyűjti a témába vágó könyveket, folyóiratokat, kiadványokat. Beszélgető sarok várja azokat, akik nem rohannak tovább, s van kedvük tapasztalatot, véleményt cserélni. Az üzletben wi-fi internet kapcsolat működik. A cég négy fős lelkes, fiatal csapata az üzlet mögötti üres helyiséget hangulatos, praktikus közösségi hellyé alakítja, hogy civil szervezetekkel együttműködve kisebb civil rendezvényekre, vetítésekre, beszélgetésekre használhassa. A napfényes üzlethelyiség botcsinálta növénymenhelyként egyre „parkosabb” jelleget ölt. A betérők négylábú társait mindig várja egy tálka friss víz és egy hűvös sarkocska. 

Cím: 1126 Budapest (XII. ker), Kiss János altábornagy u. 35.

Forrás: Zöldbolt