Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 12 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A civil sem dolgozhat ingyen!

  • 2012. október 18.
  • Axi

Gondolatok a társadalmi vállalkozásról. Kell-e, lehet-e? Problémák a civil szervezetek finanszírozása körül.

A pályázati források elpárolgása egyre több civil szervezetet kényszerít sarokba – nyilván a költségvetési nehézségekre való hivatkozás mellett az sem baj, ha minél több szervezet észrevétlenül elhallgat, tönkremegy, és nem kritizálja tovább a fennálló struktúrákat. Az eredmény, hogy egyre több szervezet keres alternatív forrásokat. A legnagyobb gát a bevételtermelésben – nonprofitok lévén: az önfenntartásban – az, hogy az évek során nagyon megszokta a társadalom, hogy a civilek mindent megcsinálnak ingyen, jószolgálatból. Ez a teljesen önkéntes alapon működő szervezeteknél reális is lehet, bár ott nyilvánvalóan az önkéntesek főállásából, esetleg eltartotti viszonyával áthidalható a megélhetés problémája.

A civil szférában mindig is voltak és lesznek olyan ügyek és témák, amikre nem lesz közvetlen fedezet, mert nincs rá fizetőképes kereslet, csak igény. Ugyanakkor teljesen egészséges szemlélet, hogy amit lehet, minden civil szervezet tegyen meg a saját boldogulása érdekében. Nincs más út, mint olyan alternatív bevételi forrásokat találni, amelyek a szervezet tevékenységét, küldetését nem torzítják. Csalóka a pályázati forrásokra is rámondani azt, hogy függetlenséget biztosítanak, mert nyilvánvalóan nem. Az egészséges függetlenséget talán éppen az biztosítja, ha a kettő elegye tud kialakulni.

Társadalmi vállalkozásunkat ennek szellemében indítottuk el, amelynél a NESsT bábáskodott, és segíti most is tevékenységünket. Azóta meghívást kaptunk a Corvinus Egyetem Társadalmi vállalkozások és szociális gazdaság című kurzusára, ahol szeptember 27-én mesterhallgatóknak meséltünk a fejlesztés nehézségeiről és szépségeiről. Október 18-án a Társadalmi Vállalkozók Klubjában vendégszereplünk, és osztjuk meg a szervezeti felkészüléssel kapcsolatos tapasztalatainkat. Legközelebb pedig október 30-án a Helyimérték Alapítvány Vállalkozz ÜGYesen konferenciáján leszünk ott az Élő Könyvtárban. Találkozzunk!