Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha a hulladék veszélyes áru

  • 2016. szeptember 17.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

Azok a vállalkozások, amelyeknél nagy mennyiségben keletkezik veszélyes hulladék, általában tisztában vannak a veszélyesáru-szállítási előírásokkal. A sok éves tapasztalat viszont azt mutatja, hogy sokszor zavaros és hiányos az ADR-rel kapcsolatos ismeretanyag ott, ahol csak ritkán, kis mennyiségben keletkezik hulladék.

A legtöbb esetben a veszélyes hulladékot veszélyes árunak minősítve szállítják el, „környezetre veszélyes” anyagként. Ilyen esetekben az ADR elég szigorú és komoly feladatokat ró a hulladék feladójára: a hulladék termelője a „csomagoló”, a „berakó”, a „feladó” szerepkörök felelősségével és feladataival szembesül. Ezeket csak úgy tudja teljesíteni, ha az ADR előírásaival tisztában van. Ezért kell a szállításban résztvevőket általános és munkahelyre szakosított képzésen megismertetni az előírásokkal. Ez a követelmény az ADR-ben mindig is benne volt, de az utóbbi években kiterjesztették azokra a szállításokra is, amelyek különben mentesültek az ADR előírásai alól.

A szükséges és kötelező oktatást megfelelően dokumentálni kell, és az erről szóló igazolást be kell tudni mutatni hatósági ellenőrzések során. Az oktatás és a megfelelő dokumentálás hiánya, sajnos, sokba tud kerülni egy esetleges közúti vagy telephelyi ellenőrzés esetén.

Majdnem minden vállalkozásnál megjelennek a kiürült aeroszolos flakonok, festékes edények, az olaj és hasonló anyagok letörlésére használt rongyok, a különböző kiürült csomagolóeszközök, amelyekben veszélyes áru volt, s persze a kicserélt/kiégett lámpák is.

Hogyan lehet e fenti hulladéktípusokat az ADR előírásait betartva elszállíttatni, és milyen mentesítésekkel lehet élni?

A lámpák veszélyes árut tartalmaznak, ezért 2015-től ezek szállítását külön szabályozza az ADR. Az iparban használt lámpák nagy többsége mentességgel szállítható.

Az ADR előírásait nem kell alkalmazni a szabványos lámpákra, ha legfeljebb 1 g veszélyes anyagot tartalmaznak, és egy csomagban legfeljebb 30 g veszélyes áru van. A lámpákat osztóbetétes vagy párnázóanyaggal ellátott, olyan erős külső csomagolásba kell tenni, amely kibírja, ha 1,2 m-ről leejtik.

Mentesülnek a gázzal töltött lámpák is, ha csak fojtó vagy oxidáló gázokat tartalmaznak, és az esetleges törésük esetén a repeszhatás a küldeménydarab belsejére korlátozódik.

Egy átlagos vállalkozásnál a kiégett hagyományos vagy kompakt fénycsöveket, egyéb energiatakarékos lámpákat és a hagyományos izzókat nem kell ADR szerint szállítani, ha megfelelő fénycső-/lámpagyűjtő dobozba rakják.

A sérült, nem visszazárható, veszélyes anyagok maradékát tartalmazó csomagolóeszközök (flakonok, kannák, hordók) feladhatók hulladékként az „Üres, tisztítatlan csomagolóeszköz-hulladék” (UN 3509) veszélyes áru besorolással. Ilyen formában mentességgel szállíthatók mennyiségi korlát nélkül.

A feladásnál figyelni kell arra, hogy kizárólag a tűzveszélyes, oxidáló, mérgező, maró és a környezetre veszélyes anyagok maradékait tartalmazó csomagolóeszközök szállíthatók így el.Az oxidáló anyagmaradékot tartalmazó csomagolásokat mindig külön kell gyűjteni és feladni – ez a többivel egybe nem rakható – és ezt jegyzőkönyvvel igazolni kell. Ezeket a hulladékokat az ADR előírásainak megfelelő – de nem feltétlenül minősített – folyadéktömörré tett vagy döfésálló, légmentesen lezárt bélést, belső zsákot tartalmazó csomagolóeszközbe lehet tenni.

A további hulladéktípusok helyes elszállításáról a következő honlapon olvashat: www.adr-tanacsado.hu/blog.html

 

Szerző: Szakács Péter

 

Forrás: zipmagazin.hu