Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Greenpeace: a lakosság korábbi betétdíjat és újratöltést szeretne

  • 2021. február 26.
  • Andi

Nyílt levelet intézett a Greenpeace Magyarország környezetvédő szervezet a kormány két miniszterének. A koncessziós jogszabály elfogadása kapcsán felhívja a figyelmet, hogy nemcsak ők, de a lakossági is “ambiciózus, a valódi fenntarthatóság irányába mutató lépéseket vár a kormánytól”.

Felmérésük szerint a lakosság 85 %-a támogatja, hogy visszaválthatóak legyenek a PET-palackok, például betétdíj bevezetésével, 86% pedig a visszaváltás mellett az italcsomagolások újratöltését is támogatja.

A környezetvédő szervezet ezért azt várja el a kormánytól, hogy – már 2022. január 1-el bevezetésre kerüljön a betétdíj az eldobható italcsomagolásokra,

  • legkésőbb 2024-re legyen céldátum az azokból keletkező hulladék újrahasznosítására és
  • legyenek újratöltési célszámok vagy újratöltést biztosító gazdasági ösztönzők, javaslatuk szerint 2026-ra 70%-os újratöltéssel.

Ami az újratöltés preferálását és a célszámot illeti, azok nem lennének egyedül állóak a térségben: Németországban a csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló jogszabály ár régóta tartalmaz célt, 2019 óta ez 70% és Ausztriában is tartalmazza a kormány és az italgyártók közötti hosszú távú megállapodás az újratölthető csomagolások atraktívabbá tételét.

A cikk forrása: dontwasteit.hu

A kép forrása: pixabay.com