Élelmiszerpazarlás és menstruáció - Tabu témák tabuk nélkül!

  • 2024. március 12.
  • kovacseszter

2024.03.12., Budapest - A világon megtermelt élelmiszerek 1/3-át nem eszi meg senki, ami súlyos probléma mind a gazdasági, társadalmi és környezeti fenntarthatóság szempontjából. Mindeközben Európában a tamponok és betétek nagyjából 87%-a kerül hulladéklerakókba, ahol ezeknek a 90%-ban műanyagból készülő termékeknek a lebomlása akár 500 évig is eltarthat. A Munch és a This is Redy most egy különleges kampány segítségével szeretné felhívni a figyelmet erre a két sokszor tabunak számító globális problémára.

Március 14-től kezdődően ugyanis a két márka egy posztsorozat keretein belül fogja bemutatni a legfurább PMS (premenstruációs szindróma, ez esetben a menstruáció előtti időszakban tapasztalható fokozott étvágy/nassolási vágy) ételeket, melyeket ételmentő csomagokból fognak elkészíteni. A kampány célja az ételpazarlás és a menstruációval kapcsolatos nehézségekre való társadalmi szintű figyelemfelhívás, illetve a nyílt és szabad kommunikáció elősegítése.

“A This is Redy-vel közös együttműködésünket már az elejétől fogva a szívügyemnek tekintem.” - mondja Belayane Najoua a Munch Globális PR menedzsere - “Mindkét téma egy számomra fontos globális kihívás megoldásáért küzd és sikerült a saját területén egy olyan love brand-et és egy köré épült valódi közösséget létrehoznia, ami nagyon nagy érték a mai világban. Ennek köszönhetően a két márka egyenként is nagyon erős, ám én nagyon hiszek az együttműködések erejében és remélem, hogy ez a közös kampány is olyan hatást fog elérni, melynek társadalomformáló ereje is lehet. Ezenkívül pedig példát mutathatunk a zöld vállalatoknak is, hogy igenis megéri nyitni egymás felé és közös dolgokban gondolkodni, hiszen ugyanaz a célunk: egy tudatosabb és fenntarthatóbb jövő.”

Az együttműködés részeként a Munch létrehozott egy úgynevezett Énidő Box-ot, amit a Munch Market oldalán lehet megvásárolni. A limitált kiadású meglepetés Box-ban olyan, a PMS alatt gyakran fogyasztott sós és édes ételek, illetve természetes alapanyagokból készült kézműves szappanok vannak, amelyek a rövid lejáratuk, szezonalitásuk vagy a lassú forgási sebességük miatt pénztárcabarát áron vásárolhatóak meg az oldalon.“A Box összeállítása során az volt a cél, hogy a sokszor nehéz menstruációs időszakon enyhítsünk és egy csomagba tegyük a hozzávalókat a fura PMS ételpárosításokhoz és egy tökéletes otthoni estéhez.” - tette hozzá Najoua.

“Fontos számunkra, hogy olyan cégekkel működjünk együtt, akik hozzánk hasonlóan fiatalon, világmegváltó, innovatív megoldásokban gondolkodnak. A Munch és a Redy nagy inspiráció a fenntarthatóságban és abban, hogy fiatalon is lehet és érdemes vállalkozni. Nagy öröm látni, hogy az ételmentés oldaláról is van nyitottság arra, hogy edukáljanak a menstruáció kapcsán. A PMS gyakran a legfurcsább ételeket kívántatja meg a nőkkel, ebből adunk most közösen egy kis kóstolót.” - mondta Molnár Dóra, a This is Redy alapítója.

A három éve létező Munch eddig közel 2 millió adag ételt mentett meg, mely jelentős részben a 130 ezer fős online ételmentő közösségnek köszönhető. A közel öt éves This is Redy már több, mint 85 ezer terméket adott el és 2022-ben elnyerte Best Innovatív Brand díjat. A fő üzleti tevékenységen kívül mindkét vállalat keresi a saját tevékenységén túlmutató szemléletformáló eszközöket is, melynek egy kiváló példája a mostani együttműködés is, melyben két látszólag össze nem illő, ám fenntarthatósági és társadalmi szempontból kiemelt fontosságú témát szeretnének minél nagyobb közönséghez eljuttatni, így edukálva nemcsak a közvetlenül érintett nőket, hanem az egész társadalmat.

A Munch-ról

A Munch-ot 2020-ban 4 fiatal hozta létre, akik a modern technológia eszközét felhasználva harcolnak az ételpazarlás ellen. A Munch egy olyan platform, amin keresztül éttermek, pékségek, boltok és szállodák kedvezményesen értékesítik az el nem adott, de jó minőségű ételeket. A Munch-csal mindenki könnyedén tehet az ételpazarlás ellen, miközben jókat eszik – jó áron! A Munch elnyerte az “Év Fenntartható Vállalkozása díjat”, valamint az OMÉK-on, Magyarország legnagyobb élelmiszeripari kiállításán, az “Élelmiszerpazarlás megelőzéséért Díjat” is. A cégbe 2022 novemberében beolvadt a cseh alapítású Nesnězeno applikáció. Tavaly tavasszal pedig megkezdte a működését Szlovákiában, idén pedig Romániában is. Jelenleg a négy országban már több, mint 3000 partner és 1,5 millió app letöltő menthet ételt.

A This is Redy-ről

A This is Redy menstruációs bugyi márka 5 évvel ezelőtt azzal a céllal indult útjára, hogy hulladékmentes és kényelmes megoldást hozzon a nők életébe a vérzés idejére. A menstruációs bugyi egy olyan mosható eszköz, melyet a nők önmagukban használhatnak, betét és tampon nélkül. Termékinnovációjuk több díjat is nyert, pl. Innovációs Startup Díj, “Greengage - a zöld elkötelezettség díja”. Már több, mint 85000 terméket adtak el, abszolút úttörők a nők menstruációs eszközeinek innoválásban és a menstruációs tabuk ledöntésében.

Az Énidő Box-ról

Rád férne egy igazán pihentető, befelé figyelős este? Az egyik pillanatban sós, a másikban édes nasikat kívánsz? Csapj le egy Énidő Box-ra, ami a hónap legnehezebb napjait is könnyebbé teheti számodra! A Boxban az édességek és a sós rágcsálnivalók mellé egy szépségápolási terméket is elrejtettünk, hogy kívül-belül feltöltődhess akár a PMS időszak kellős közepén, akár ha csak egy kis kényeztetésre vágysz.