Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csak gyűlik a brit szemét...

  • 2006. július 30.
  • humusz
Nagy-Britannia akár évi 180 millió fontra rúgó uniós büntetésre is számíthat, mivel várhatóan nem tudja csökkenteni a szemét mennyiségének csökkentésére vonatkozó célszámokat.

Csak gyűlik...

Egyre nő a szeméthalom...

Egy 1999-es uniós irányelv értelmében a tagállamoknak a szemétlerakóhelyekre vitt hulladék mennyiségét az 1995-ös szinthez képest 2010-re 25, 2014-re 50, 2020-ra pedig 65 százalékkal kell csökkenteniük. Egy, a brit Nemzeti Számvevőszék által készített jelentés azonban arra figyelmeztet, ha az önkormányzatok nem tesznek lépéseket, akkor a 2010-es célkitűzést 270 ezer tonnával fogják túllépni, a 2014-est pedig 1,4 millió tonnával.

A dokumentum szerint bár nehéz megmondani az EU-büntetés mértékét, ám arra számít, hogy ennek összege elérheti az évi 180 millió fontot. A szervezet nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a büntetés összegét majd az önkormányzatokra - s így végső soron az adófizetőkre - hárítják majd át, amiért nem csipkedték magukat jobban az újrahasznosításban.

Ahhoz, hogy a szigetország elérje a célszámokat, nem csak ezt (mármint az újrahasznosítást) kellene fokozni, hanem a komposztálás mértékét is, ám a jelentés szerint emellett több hulladékot kellene megsemmisíteni a népszerűtlen szemétégetőkben is. A dokumentum így felszólítja a kormányt: indítson kampányt, amely a szemétégetésből nyert energia előnyeit ecsetelné.
A jelentés elismeri egyébként, hogy a 2001. évi 11 százalékról tavalyra 23 százalékra nőtt az újrahasznosítás aránya, ám úgy véli: nagyobb fokozatra kell kapcsolni, ha lépést kívánnak tartani a minden évben összegyűjtött nagy mennyiségű szeméttel.

Forrás: bruxifo.hu